bývalá hospodářská budova

Jde o volně stojící dvoupodlažní zděnou budovu na obdélném půdorysu, s mělkými rizality v jihovýchodním a severozápadním průčelí a s přízemním přístavkem k jihozápadnímu průčelí. Jihovýchodní průčelí (do nádvoří) je v přízemí osmiosé, středních šest ose se nachází v rizalitu. Větší část suterénu zakrývá terasa, viditelné jsou zde pouze obě krajní osy. Na levé straně je povrchová úprava na způsob haklíkového zdiva, suterén od přízemí odděluje široká plochá římsa. V levé ose suterénu jsou dřevěné jednokřídlé dveře rámové konstrukce, s šesti obdélnými výplněmi (tři etáže po dvou). Vstup je bíle orámován. Na pravé straně je - díky terénu - v suterénu pouze sokl. V přízemí se v levé ose nachází široké čtyřdílné dřevěné okno ve špaletě. Střední dva díly jsou širší, krajní užší, mezi nimi je zděná přepážka. Okna jsou jednokřídlá, poutcem oddělená horní část je svisle členěna na dvě, respektive tři tabulky. Kolem celého okna je štuková šambrána, nahoře s ušima s kapkou. Pod oknem je parapetní římsa a pod ní - na obou krajích a uprostřed - malé obdélné pole s třemi kapkami. Následuje šest os rizalitu, řešených symetricky. V levé ose rizalitu (celkově druhé zleva) jsou dřevěné dvoukřídlé dveře rámové konstrukce - každé křídlo se čtyřmi výplněmi nad sebou, ukončené segmentovým obloukem. Vstup lemuje šambrána s ušima a kapkami a s vysokým hlavním klenákem, nad kterým je reliéfní kruh. V dalších čtyřech osách rizalitu jsou stejná okna – jde o obdobu okna v levé ose průčelí, tvořenou dvěma křídly a horní částí, oddělenou poutcem a rovněž s dvěma dvoutabulkovými křídly. Také šambrána je stejná, jako u okna v levé ose průčelí, pouze přizpůsobená jiným rozměrům. V horní části středního rizalitu se pod hlavní římsou nachází celkem dvanáct velmi malých vpadlých ozdobných čtvercových polí, symetricky rozmístěných. V pravé ose rizalitu jsou stejné dveře, jako v levé. Průčelí na pravé straně ukončuje sdružené okno, tvořené dvěma křídly, mezi nimiž je zděná příčka. Také zde vymezuje poutec horní část, v tomto případě rozdělenou na tři tabulky. Okno lemuje opět podobná šambrána. Fasádu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Již zmíněná terasa umožňuje přístup k přízemí domu. Má přední stěnu - ve střední části vypouklou - obloženou umělým kamenem, podlahu pokrývají nové dlaždice. Na terasu se vstupuje po schodech, umístěných na obou jejích koncích. Terasu lemuje mřížové zábradlí, jehož tordované svislé pruty zdobí srdčité a zvlněné ornamenty. Trojosé, symetricky řešené, severovýchodní průčelí (pravé boční) má velmi nízký sokl, směrem doprava se díky terénu snižující. Kromě přízemí je zde i patro (podkroví). V obou krajních osách přízemí je úzké jednokřídlé dřevěné okno ve špaletě, s poutcem oddělenou horní částí (dvě svislé příčky ji rozdělují na tři tabulky). Ve střední ose je široké dřevěné okno ve špaletě, ukončené segmentovým obloukem. Dvojitý kříž okno člení na tři dolní nedělená křídla a na horní část, rozdělenou vždy na dvě tabulky. V podkroví jsou stejná okna, jako v přízemí, pouze okno ve střední ose je nahoře rovné. Fasádu završuje profilovaná korunní římsa. Na levé straně tvar stěny kopíruje tvar dolní části mansardové střechy objektu. Severozápadní průčelí je opět symetrické, větší část se nachází v rizalitu (v přízemí devět os, v patře sedm). Vzhledem k tomu, že střecha na této straně není mansardová, je zde budova dvoupodlažní. Díky klesajícímu terénu má pravá strana průčelí sokl - s povrchovou úpravou omítky na způsob haklíkového zdiva (podobně, jako na protější straně). Pod pravou osou přízemí jsou dva na šířku orientované otvory se skleněnými tvárnicemi. Po obou stranách středního rizalitu je jedna osa, vyplněná v přízemí i patře stejným oknem ve špaletě. To je dřevěné dvoukřídlé, rozdělené do kříže, horní větrací část má každé křídlo tvořené dvěma tabulkami. Rizalit je poměrně hluboký, jeho prosté boční stěny (severovýchodní a jihozápadní), členěné pouze širokou hlavní římsou, jsou nižší než většina rizalitu a tato nižší část se nachází i na obou krajích severozápadního průčelí. V přízemí rizalitu jsou (zleva) tři jednokřídlá úzká okna ve špaletě, s dvoutabulkovou horní částí, dále tři stejná okna, jako v levé ose průčelí a opět tři úzká (viz výše). V pravé ose severozápadního průčelí se nacházejí tři okna vedle sebe - dvě užší po stranách a uprostřed pak jedno širší. Všechna okna jsou ve špaletě, dřevěná jednokřídlá, horní část, oddělená poutcem, je dělena svislými příčlemi na dvě, respektive tři tabulky. V patře je v levé ose stejné okno, jako v přízemí. Rizalit je - oproti devítiosému přízemí - v patře jen sedmiosý. V levé ose rizalitu je velmi úzké jednokřídlé dřevěné okno ve špaletě, s poutcem, vydělujícím horní část, členěnou svisle na dvě tabulky. V šíři dvou os přízemí se v patře v ose druhé zleva nachází široké a vysoké obdélné, segmentově ukončené dřevěné okno ve špaletě. Dvojitým křížem je rozděleno na tři křídla, z nichž každé ještě člení vodorovná příčle v polovině. Všechna tři horní křídla jsou pak svisle rozdělena na dvě tabulky. V dalších třech osách rizalitu jsou okna stejná, jako v přízemí. V ose šesté a sedmé zleva jsou symetricky stejná okna, jako na levé straně fasády (tj. velké, segmentově zakončené a úzké). V pravé ose průčelí je v patře podobné okno, jako v přízemí, avšak sdružené a celkově o něco širší. Dvojitý kříž ho člení na tři křídla a horní tabule jsou děleny vždy dvěma svislými příčlemi. Průčelí vrcholí profilovanou hlavní římsou. Jihozápadní průčelí je částečně zakryté přízemní přístavbou. Dolní část zdiva opět chrání sokl ve stejném provedení, jako u ostatních fasád. V přízemí je na levé straně obdélné dřevěné sdružené okno ve špaletě, tvořené jedním dvoukřídlým a jedním jednokřídlým oknem. Obě dvojitá okna odděluje asymetrický kříž (vlevo je dvoukřídlé a vpravo jednokřídlé okno). Všechna dolní křídla jsou jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi rozdělena na šest tabulek, horní křídla pak do kříže na čtyři tabulky. V patře se (oproti oknu v přízemí více vpravo) nachází obdobné, avšak pouze dvoukřídlé okno, s poutcem oddělenou horní částí. I toto průčelí završuje profilovaná hlavní římsa. Dům má valbovou střechu, protaženou na jihovýchodní straně na rovnou mansardu (bez prohnutí), krytinou je nově položená břidlice. Na jihovýchodní straně je v dolní části střechy pět velkých, symetricky rozmístěných vikýřů. Nad krajními osami je v nich sdružené okno ze dvou dvoukřídlých, členěných na deset tabulek v každém křídle (pět řad po dvou). Směrem ke středu je užší vikýř s dvoukřídlým oknem, každé křídlo rozděleno na patnáct tabulek (pět řad po třech). Uprostřed dolní části je nejširší vikýř, ve středu opět s dvěma patnáctitabulkovými křídly a po stranách pak s jedním úzkým křídlem s deseti tabulkami (pětkrát po dvou). Všechna okna v těchto vikýřích mají profilované rámy (ve středním vikýři mohutnější) a boční strany vikýřů - stejně jako pultové stříšky - jsou kryty břidlicí. V horní části jihovýchodní strany střechy jsou tři stejné velké vikýře, lichoběžníkového tvaru s nízkým trojúhelným štítem (obdoba nových vikýřů na bývalé panské lesovně čp. 274). Ve vikýřích jsou vždy dvě sdružená okna, rozdělená křížem na čtyři tabulky. Stejný vikýř je i ve střeše severovýchodního průčelí. Na severozápadní straně střechy je vlevo menší obdoba takového vikýře - s jedním dvoukřídlým čtyřtabulkovým oknem - a jeden je rovněž na pravé straně střechy. Ve střední části – nad osou rizalitu třetí zleva - je větší vikýř s dvěma sdruženými dvoukřídlými čtyřtabulkovými okny, nad osami rizalitu třetí a čtvrtou zprava je pak největší vikýř s dvěma sdruženými okny. Na střeše nad levým bočním průčelím je v horní části velký vikýř s dvojicí takovýchto sdružených oken. Dům má jeden cihlový komín bez omítky, umístěný na jihovýchodní straně střechy, vlevo od pravého krajního vikýře. Na jihozápadě se k objektu v podélné ose napojuje nízká přízemní přístavba. Všechna tři její průčelí mají v dolní části sokl. Jihovýchodní průčelí (do nádvoří) je trojosé, střední osa je v mírném rizalitu. U levého nároží a v horní části průčelí se nachází lizéna, tvořící rámec s chybějící pravou stranou. Osy vyplňují dvoukřídlá dřevěná okna ve špaletě, s poutcem oddělenou dvoukřídlou horní částí – zde jsou křídla svisle členěna vždy na dvě tabulky. Jihozápadní (krátké boční) průčelí je dvouosé. V levé ose jsou nové dřevěné jednokřídlé dveře, vpravo pak stejné okno, jako na jihovýchodním průčelí. U obou nároží je opět lizéna. Severozápadní průčelí má díky terénu vyšší sokl. Na levé straně fasády jsou dvě úzká obdélná dřevěná okna ve špaletě, vždy s jedním křídlem, vodorovně rozděleným na dvě tabulky. Přístavek má sedlovou střechu, krytou rovněž břidlicí.