bývalá hornická ozdravovna

Bývalou hornickou ozdravovnu tvoří dvě budovy na zhruba obdélném půdorysu, spojené zastřešenou chodbou. Všechny tři části jsou provedeny v jednotném stylu, za použití stejných či podobných architektonických prvků. Budova čp. 661 je patrová, se suterénem. Před jejím jihovýchodním průčelím (hlavním vstupním) se nachází přístavba kryté chodby se suterénem a terasou v patře. Tato přístavba je šestiosá. V suterénu jsou v levé ose jednokřídlé dřevěné dveře, umístěné v obloukovitě ukončeném vpadlém poli – stejného tvaru, jako okna ve zbývajících osách suterénu. Horní část oblouku nad dveřmi je vyplněna skleněnými tvárnicemi. V ose druhé zleva je dřevěné obloukovité okno na způsob termálního. Je členěno širokým rámem tvaru písmene „H“, s vodorovnou příčlí asymetricky situovanou v horní části. Střed je dvoukřídlý, otvíravý, každé křídlo je rozděleno na tři tabulky. Nahoře jsou dvě tabulky a v postranních částech čtyři – všechny oddělené vodorovnými příčlemi. Okno je dvojité, stejně jako ostatní okna v obou budovách ozdravovny. V ose třetí zleva se nachází jednoramenné schodiště, vedoucí ke vstupu do přízemí. Schodiště tvoří čtrnáct kamenných stupňů. Zeď, lemující schodiště po obou stranách, je prolomena dvěma obloukovitými otvory, vyplněnými mříží – sestává ze čtyř vodorovných prutů, uprostřed vždy ještě s jedním obloukovitým. Úseky stěny s těmito oblouky ustupují, mezi oblouky a také v dolní části schodiště je hranolový sloupek. Stěnu ukončuje široká římsa, v níž je vždy dole (na straně u budovy) malé půlkruhové okénko ve špaletě. Ve zbývajících třech osách suterénu jsou stejná okna, jako výše popsané. V přízemí, odděleném širokou římsou, je v ose třetí zleva vstup – dřevěné dvoukřídlé dveře, s dolní třetinou plnou a se zbývajícími původně zasklenými. Nad dveřmi je nadsvětlík, rozdělený svisle na dva díly. Na obou stranách dveří je zhruba od jedné třetiny výšky prosklená část, členěná jednou vodorovnou příčlí. Skleněné výplně chybí (stejně jako u většiny ostatních otvorů jak budovy čp. 661, tak budovy čp. 662). V ostatních pěti osách přízemí jsou velká široká okna, respektive také pouze jejich dřevěné rámy, se širokými poutci, vytvářejícími asymetrický kříž (vodorovný poutec je v polovině otvoru, svislý pak v levé třetině). Mezi osami jsou pouze úzké pásy stěny, vždy s lizénou. Nad přízemím se nachází terasa, ohraničená zděným zábradlím ze šesti polí, která oddělují pilíře. Tyto pilíře jsou pokračováním přízemních lizén a každé pole je ještě v polovině rozděleno jedním užším pilířkem. Otvory mezi pilíři jsou zabezpečeny mřížovým zábradlím, tvořeným vždy čtyřmi vodorovnými pruty nad sebou a zdobeným ve střední části prutem trojúhelníkového tvaru. Osy prvního patra vyplňují okna, jen v ose druhé zleva jsou dveře na terasu – provedené stejně jako okno, pouze se střední částí, sahající až na zem. Okna jsou dvojitá, rozdělená třemi širokými poutci na dvojitý kříž (vodorovné břevno v polovině a obě svislá vždy v třetině). Horní i dolní část oken je ještě členěna tenkou vodorovnou příčlí, umístěnou v polovině výšky. Nad okny, pod nimi a rovněž mezi nimi jsou lizény, po obou stranách středního okna pak dvě. Fasádu ukončuje hlavní římsa, přerušená ve střední ose, kde průčelí vrcholí atikovým nástavcem s trojúhelným štítem. Atiku nahoře a dole lemuje široká plochá římsa, střední část předstupuje v mírném rizalitu. Štít, orámovaný širokou římsou, vyplňuje trojúhelné okno, uprostřed svisle rozdělené na dvě části. Nad štítem je sedlová stříška, krytá plechovými šablonami. Severovýchodní průčelí (pravé boční) tvoří tři díly – vlevo je to krátké boční průčelí terasy, uprostřed dvouosý rizalit a vpravo pak ještě další, o něco vyšší část. Terasa je jednosoá, řešená stejně, jako na jihovýchodní straně – v suterénu je pravděpodobně okno, dnes je zakryto bedněním. Oproti průčelí vlastní budovy terasa mírně ustupuje. Následuje dvouosý rizalit budovy čp. 661. Dolní část stěny tu ukončuje stejná široká římsa, jako u terasy, v levé ose je patrně i zde okno, dnes zabedněné. Přízemí člení lizény – tři svislé (u obou nároží a mezi okny) a jedna vodorovná (na stěně dosti vysoko nad okny). Obě osy vyplňují dřevěná okna ve špaletě, stejná jako okna v patře jihovýchodního průčelí – pouze parapetní římsa není průběžná, ale pod každým oknem zvlášť. V patře, odděleném širokou římsou, jsou rovněž dvě takováto okna, avšak bez parapetní římsy. Nad okny je římsa, fasáda vrcholí hlavní římsou. Severozápadní průčelí rizalitu je úzké, bez otvorů, členěné pouze římsami a lizénou v úrovni přízemí – u styku s další částí budovy. Na pravé straně severovýchodního průčelí se nachází o něco vyšší část, projevující se v severozápadním průčelí jako rizalit. V severovýchodním průčelí má v úrovni suterénu na levé straně obdélné dvoukřídlé čtyřtabulkové dřevěné okno ve špaletě, na pravé straně pak obdélný dveřní otvor, přerušující širokou římsu, která zde jinak – stejně jako u dvouosého rizalitu – obíhá průčelí. Přízemí, členěné římsami a lizénami (širšími u obou nároží), je bez otvorů, stejně jako zvýšené první patro, s hlavní římsou a lizénou pod ní. Severozápadní průčelí (zadní) má na levé straně již zmíněný rizalit v šíři jedné osy. V dolní části je sokl, ukončený plochou římsou. V suterénu je menší obdélný otvor do sklepa, zabezpečený vnější mřížkou. U obou nároží rizalitu je v úrovni přízemí a prvního patra široká průběžná římsa. V přízemí se nachází obdélné dřevěné okno ve špaletě, rozdělené vodorovným poutcem na poloviny - horní z nich ještě člení tenká vodorovná příčle. Okno je opatřené jednoduchou vnější mříží. Stejné okno, avšak bez mříže, je i v prvním patře. Druhé patro odděluje římsa; i v tomto podlaží je opět podobné okno. V horní části rizalit obíhá římsa. Jihozápadní průčelí rizalitu je velmi mělké, v úrovni přízemí a patra opět s lizénou, avšak užší. Zbývající část severozápadního průčelí je čtyřosá, opět se stejným soklem, jako u rizalitu. V levé ose je v přízemí dřevěné okno, podobné, jako v přízemí rizalitu, avšak o dvojnásobné šíři – je dvoukřídlé a má vnější mříž. Stejné okno – bez mříže – je i v prvním patře a podobné, avšak vyšší a s vodorovnou příčlí také v dolní polovině, je i v druhém patře, odděleném římsou. Ostatní část průčelí je již řešena obdobně. Svislé lizény ho rozdělují na čtyři pole, z nichž levé je bez otvorů. V horní části, pod mezipatrovou římsou, je ještě jedna vodorovná lizéna. Na rozdíl od levé osy je zde o jedno podlaží méně. V ose druhé zleva (celkově v poli třetím zleva) je v suterénu široké dřevěné okno s vnější mříží. Svisle je rozděleno na čtyři části (otvíravé jsou patrně jen dvě střední) a vodorovně pak příčlí zhruba v horní třetině. V přízemí je stejné okno, jako v patře jihovýchodního průčelí – tj. rozdělené širokým dvojitým křížem (jedno vodorovné a dvě svislá ramena) a v každé polovině ještě tenkou vodorovnou příčlí. Takové okno je i v nejvyšším podlaží, nad ním je ještě plochá římsa, probíhající po celé šíři průčelí (mimo rizalit). V ose třetí zleva je v suterénu podobné okno, jako v ose druhé zleva, avšak o zhruba poloviční šíři. Také v přízemí je menší obdoba okna v ose druhé zleva – poutec ho rozděluje na poloviny – které jsou dvoukřídlé, členěné jednou vodorovnou příčlí. Vpravo od okna jsou dvě malá nedělená obdélná okénka nad sebou. Podobné - pouze o něco vyšší než v přízemí – je i okno v horním podlaží. Osa čtvrtá zleva (pravá krajní) je řešena stejně jako třetí zleva, pouze v přízemí chybějí dvě malá okénka. Průčelí je nad touto osou o něco nižší, než ve zbývající části. Jihozápadní fasáda má v pravé části rizalit, levá strana je v přízemí dvouosá, v patře jednoosá. Celé průčelí, včetně rizalitu, má v dolní části opět sokl, nahoře ukončený plochou římsou. Přízemí části budovy vlevo od rizalitu člení lizény – po jedné u nároží a u styku s rizalitem. Stejně jako na předchozí fasádě je i zde pod mezipatrovou římsou ještě jedna. Obě okna v přízemí jsou stejná – poutcem rozdělená na poloviny a každá z nich ještě křížem na čtyři tabulky. Takové okno, avšak o něco větší a dvoukřídlé, se nachází i v prvním patře. Nad oknem je plochá římsa, která obíhá i rizalit. Severozápadní průčelí rizalitu je bez otvorů, členěné opět lizénami a římsami. Jihozápadní fasáda tohoto rizalitu je dvouosá, opět s podobným členěním. V dolní soklové části jsou dvě široká obdélná, na šířku orientovaná okna, krytá vnější mříží. Jsou stejná, jako suterénní okno v ose třetí zprava v severozápadním průčelí. Přízemí je odděleno římsou, člení ho lizény a římsy. Lizény jsou zde tři, dvě u nároží a jedna mezi oběma osami. V obou osách přízemí jsou okna stejná, jako v ose třetí zprava severozápadního průčelí. Totéž platí i o prvním patře, vodorovně členěném římsami. Zcela vpravo se v tomto průčelí nachází ještě jedna, pouze dvoupodlažní osa. Jde představenou část – chodbu. Tato osa je pojednána tak, jako celé průčelí, pouze okno v přízemí je stejné, jako v jihovýchodním průčelí a v horní části se nachází terasa (viz výše). Dům má valbovou střechu s námětkem, krytou eternitem. Budovu čp. 661 spojuje s čp. 662 krytá chodba. Je rozdělena na dvě trojosé části. Část blíže domu čp. 661 je ve stejné výškové úrovni jako on, část u čp. 662 je situována o něco níže. Vlastní spojení obou objektů představuje trojosý úsek u čp. 661, zbývající část je představena před severovýchodní průčelí čp. 662. Architektonické provedení je zde stejné, jako u chodby před jihovýchodním průčelím domu čp. 661, pouze půlkruhová okna do suterénu jsou menší. V levé ose severovýchodního průčelí této chodby se nachází vstup, přístupný po celkem sedmi schodech (rozděleny jsou na tři a čtyři, mezi nimi je podesta). Horní část schodiště má na pravé straně parapetní zeď. Vstup je stejný, jako v přízemí jihovýchodního průčelí domu čp. 661, jen obě prosklené postranní části jsou ještě rozděleny v každé polovině jednou tenčí vodorovnou příčlí. Jihozápadní fasáda chodby je čtyřosá, přičemž levá osa vede již do chodby, představené před budovu čp. 661. Řešení průčelí je opět stejné, pouze v suterénu chybí okna – až na levou osu, kde je stejné okno, jako v obou osách rizalitu jihozápadního průčelí čp. 661. V horní části chodby se opět po celé její délce – tedy jak v části před čp. 662, tak ve vlastním spojovacím krčku – nachází terasa. Budova čp. 662 má půdorys zhruba tvaru písmene „T“, s několika rizality. Je převážně třípodlažní, na severovýchodě díky terénu pouze dvoupodlažní. Architektonické členění objektu je podobné, jako u domu čp. 661. Severovýchodní průčelí má na levé straně rizalit, před nímž je ještě přízemní přístavba. Dvouosou pravou stranu fasády v úrovni přízemí zakrývá již popsaná chodba, pokračující k čp. 661 - viditelné je tak pouze první patro. V jeho levé ose se nachází dvoukřídlé dřevěné okno, rozdělené poutcem na poloviny a každá z nich pak ještě jednou vodorovnou příčlí. V druhé ose, umístěné uprostřed této části průčelí, jsou dveře na terasu – dvoukřídlé dřevěné, převážně prosklené. Nad dveřmi - oddělený římsou - se nachází nadsvětlík, rozdělený dvěma svislými příčlemi na tři tabulky. V úrovni pod oknem a rovněž nad oknem (a nadsvětlíkem dveří) je na průčelí římsa, která obíhá také rizalit. Fasáda vrcholí hlavní římsou. Na levé straně z průčelí vystupuje rizalit - vzhledem k existenci přízemní přístavby je z něj vidět pouze první patro. Severozápadní průčelí rizalitu je zde bez otvorů, členěné pouze římsami. Tyto římsy jsou také na severovýchodní fasádě, kde je navíc u nároží a mezi osami - pod podokenní římsou - ještě lizéna. V levé ose patra je okno, členěné širokým dvojitým křížem na šest polí (tři a tři) a každé pole pak ještě jednou vodorovnou příčlí na polovinu. Stejné okno je i v pravé ose, avšak střed zde vyplňují jednokřídlé dřevěné dveře na terasu (provedení je stejné jako u okna, pouze střed je protažen až dolů – tato část dveří je plná). Již zmíněná přístavba je o něco nižší, než chodba, spojující čp. 661 a čp. 662. Severozápadní průčelí přístavby má v dolní části stejný sokl, jako spojovací chodba. Jednoosou fasádu člení lizénový rám, tvořený třemi svislými (dvěma u nároží a jednou vlevo od okna) a jednou vodorovnou lizénou (v horní části). Okno se nachází ve vpadlém poli, je dřevěné, rozdělené poutcem na poloviny. Dolní část je dvoukřídlá čtyřtabulková, neotvíravá horní je křížem rozdělena rovněž na čtyři tabulky. Severovýchodní průčelí přístavby je dvouosé, dolní část opět chrání sokl. I zde je lizénový rám, oproti severozápadní fasádě zde chybí lizéna mezi okny. V obou osách, umístěných blíže středu průčelí, jsou okna - stejná, jako okno na severozápadní straně přístavby. Na rovné střeše této části budovy je opět terasa, ohraničená zábradlím o něco jednodušším, než u čp. 661 či u spojovací chodby. Místo střídavě širších a užších pilířových sloupků jsou zde jen sloupky širší a mřížové zábradlí je pouze z vodorovných prutů bez další výzdoby. Stejně vypadá i trojosá jihovýchodní fasáda této přístavby, pouze je zde díky terénu vyšší dolní suterénní část. Jihovýchodní průčelí domu čp. 662 je řešeno symetricky, po obou bocích s přízemní přístavbou. Obě přístavby jsou trojosé. Díky terénu je zde vyšší suterénní část – u pravé přístavby pouze s jedním menším, na šířku orientovaným obdélným otvorem, dosti nízko nad terénem - pod oknem ve střední ose. V suterénu levé přístavby jsou dvě dvoukřídlá dřevěná okna (každé křídlo je vodorovně rozděleno na tři tabulky) s poutcem oddělenou dvoukřídlou horní ventilační částí. Okna jsou vzhledem k osám přízemí situována v úsecích mezi těmito osami. Osmiosá jihovýchodní fasáda vlastní budovy čp. 662 má rovněž suterén. Ve dvou středních osách jsou dveře – v levé z nich širší, půlkruhově zakončené, dvoukřídlé, zhotovené z prken. V pravé ose jsou užší jednokřídlé obdélné dveře. Ve zbývajících osách se nacházejí velké volné, půlkruhově zakončené otvory na způsob termálních oken, avšak bez výplní. Přízemí odděluje římsa, střední dvě osy jsou – stejně jako i v prvním patře – oproti zbytku průčelí ustupující. Jednotlivé osy ve zbývající části přízemí oddělují lizény, vodorovným členícím prvkem jsou parapetní a nadokenní římsa. Ve všech šesti osách (tj. vpravo a vlevo od středních dvou os) se nachází stejné okno, jako v patře rizalitu severovýchodního průčelí – rozdělené dvojitým křížem s dvěma svislými a jedním vodorovným ramenem; každé ze šesti takto vzniklých polí má ještě v polovině jednu tenkou vodorovnou příčli. V obou středních osách je rovněž takovéto okno, doplněné ve středním poli o jednokřídlé prosklené dveře. Jde o vstup na lodžii, která má však (na rozdíl od klasické lodžie) částečně předsunutou parapetní zeď. Tato zeď je nahoře a dole lemovaná římsou a v dolní části prolomená dvěma půlkruhovými oblouky, zabezpečenými třemi vodorovnými pruty mříže - uprostřed vždy ještě s půlkruhovým motivem. První patro, opět oddělené římsou, je řešené stejně, jako přízemí – s tím rozdílem, že mezi okny nejsou lizény, chybí parapetní římsa (její funkci má římsa mezipatrová ) a těsně nad okny je průběžná nadokenní římsa, která je zde i v obou středních osách. Postranní části fasády zakončuje římsa, nad středními dvěma osami se zvedá obdélný nástavec, členěný dvěma římsami a vrcholící trojúhelným štítem. Uprostřed štítu je dvoukřídlé okénko trojúhelného tvaru. Okénko lemuje šambrána, celý štít pak římsa. Na levé straně se napojuje ještě jedna – ustupující – přístavba, členěná opět obdobně. V přízemí jsou dvě okna, patro je bez otvorů. Také zde je na střeše terasa, ohraničená zděným zábradlím s obdélnými otvory, zabezpečenými vodorovnými mřížovými pruty. Jihozápadní průčelí tvoří fasáda výše zmíněné přístavby a dále vlastní budova čp. 662, členící se zde na dvouosý rizalit, zakrytý až na první patro přístavbou, a na tříosou část. Přístavba má suterén bez otvorů a bez členění, přízemí lemuje lizénový rám s dvěma lizénami uprostřed průčelí. Jsou zde dvě osy – v pravé se nachází dvoukřídlé okno s poutcem oddělenou horní ventilační částí, v levé ose je obdélný dveřní otvor. Před suterén je představeno jednoramenné schodiště, vedoucí od pravého nároží přístavby ke vstupu do přízemí. Schodiště dnes nemá zábradlí, ve stěně lemující schodnici je obdélný dveřní otvor a vpravo od něj menší jednokřídlé okno s poutcem oddělenou horní částí. Na horní podestě schodiště je zbytek parapetní zdi s torzem oblouku – pravděpodobně vypadala podobně, jako zeď u schodiště k hlavnímu vstupu do objektu. První patro rizalitu budovy čp. 662 má jihozápadní průčelí dvouosé, členěné stejně, jako patro jihovýchodního průčelí a se stejnými okny, jako jsou v krajních třech osách jihovýchodního průčelí. Zbývající část jihozápadního průčelí vlastního domu čp. 662 je trojosá. Má opět suterén, oddělený od přízemí římsou. Ve všech třech osách suterénu je dvoukřídlé dřevěné okno, rozdělené poutcem na poloviny. Křídla jsou dole dělena ještě jednou vodorovnou příčlí. Podobná okna, avšak větší, jsou i v přízemí (křídla u oken v levé a střední ose jsou nečleněná, křídla okna v pravé ose dělená jednou vodorovnou příčlí, horní větrací část je rozdělena do kříže na čtyři tabulky). Pod okny je parapetní římsa, mezi osami, u nároží a v horní části je na stěně lizéna. Nad mezipatrovou římsou se nachází první patro. V pravé a levé ose je zde okno stejné, jako v přízemí, ve střední ose je čtvercové okno velikosti ventilační části ostatních oken a pod ním, oddělené zdí, pak nižší dvoukřídlé okno. Průčelí ukončuje hlavní římsa. Severozápadní průčelí tvoří (zprava) přízemní přístavba, rizalit a hlavní část budovy čp. 662. Severozápadní fasáda přístavby je tříosá. V suterénu jsou v levé a střední ose dvoukřídlá dřevěná okna (každé křídlo rozděleno na tři tabulky) s poutcem odděleným dvoutabulkovým hořejškem. V pravé ose jsou dvě menší jednokřídlá dřevěná okna, členěná jednou vodorovnou příčlí a poutcem na tři díly. Přízemí odděluje římsa. V levé ose je velké okno, rozdělené dvojitým křížem na šest polí (jedno vodorovné a dvě svislá břevna) a každé pole ještě s jednou vodorovnou příčlí. Ve střední ose je podobné okno, avšak členěné pouze jednoduchým křížem (tj. na čtyři pole), v pravé ose jsou stejná okna, jako v suterénu. Mezi okny, u nároží a v horní části jsou opět lizény, tvořící rámec. Nad hlavní římsou se nachází zábradlí terasy, situované na střeše přístavby (viz výše). Severozápadní průčelí rizalitu budovy čp. 662 je v úrovni suterénu zakryté prkenným přístavkem s pultovou střechou. Přístavek, situovaný do rohu k rizalitu, přízemní přístavbě a hlavní části čp. 662, má pouze přední stěnu, v níž je velké okno, rozdělené křížem; pravá strana stěny chybí (je zde volný prostor). V přízemí rizalitu jsou opět lizény – u rohů rizalitu a v horní části. Blíže ke krajům průčelí se v přízemí nacházejí dvě menší okna, opatřená parapetní římsou. První patro rizalitu je bez otvorů, členěné pouze římsami. Patrová severozápadní fasáda hlavní části budovy čp. 662 má uprostřed půlkruhový rizalit, sahající od suterénu až pod střechu budovy (střechu rizalitu). Vpravo i vlevo od rizalitu je vždy dvouosá část průčelí. V úrovni suterénu jsou zde dřevěná dvoukřídlá okna s poutcem oddělenou ventilační částí (křídla jsou vodorovnou příčlí rozdělena na dvě tabulky, horní část oken pak na čtyři). Přízemí po celé šíři průčelí odděluje římsa, tj. včetně rizalitu.V ose první a druhé zleva jsou dvoukřídlá okna s poutcem, který vymezuje dvoutabulkovou horní část. Fasádu zde člení také lizény – dvě vodorovné (nad okny a pod okny) a čtyři svislé (dvě mezi okny a po jedné vně oken). Pravá strana průčelí vypadá podobně – navíc je zde ještě římsa, oddělující první patro a okna jsou zde stejná, jako v těchto osách v suterénu. Rizalit je v suterénu bez otvorů, v obou zbývajících podlažích pak trojosý. V přízemí i prvním patře má dvoukřídlá čtyřtabulková okna s čtyřtabulkovou, poutcem oddělenou horní ventilační částí. Křídla těchto oken jsou členěna ještě jednou vodorovnou příčlí. I zde jsou na fasádě lizény, a to svislé - mezi okny a u styku rizalitu s hlavní částí budovy. Pod okny patra je parapetní římsa, nad nimi pak další, oddělující poměrně široký pás, který oproti rizalitu vystupuje. Úroveň podlaží je u rizalitu níže, než u hlavní části budovy. Rizalit vrcholí hlavní římsou, má kuželovou střechu s námětkem, krytou plechem. V prvním patře hlavní části budovy jsou ve všech čtyřech osách stejná okna, jako v přízemí. Nad okny jsou dvě římsy, fasádu završuje korunní římsa. Budova čp. 662 má valbové střechy s námětkem, kryté eternitem, ve střechách jsou různě rozmístěné cihlové komíny.