dům čp. 189 (ze souboru domů dělnické kolonie)

Dům čp. 189 je severovýchodní (a zároveň nejmenší) částí pětidomku, tvořeného domem čp. 189, domem čp. 839, domem čp. 838, domem čp. 837 a domem čp. 836. Dům čp. 189 je přízemní zděný, nově omítnutý objekt na obdélném půdorysu – s obdélným přístavkem na levé straně jihovýchodního průčelí. V jihovýchodní stěně vlastního domu (vpravo od přístavku) je novodobé dvoudílné dřevěné okno ve špaletě. V severovýchodní fasádě přístavku jsou vpravo novodobé jednokřídlé dveře a vlevo pak nedělené obdélné okno (pravděpodobně plastové). Úzká jihovýchodní stěna (a zřejmě i jihozápadní strana přístavku) je bez otvorů. Severovýchodní (štítové) průčelí domu je zpevněno třemi, symetricky rozmístěnými šikmými opěráky, sahajícími až k trojúhelnému štítu. Ve štítu, vlevo od středu, se nachází zazděný obdélný okenní otvor, šikmé strany štítu lemuje lizéna. Dvouosé severozápadní průčelí člení lizénový rám – svislá lizéna je u nároží, vodorovná pak pod hlavní římsou. V obou osách jsou dvoukřídlá dřevěná okna ve špaletě – křídla člení dvě vodorovné příčle, poutcem oddělená horní část okna je rovněž dvoukřídlá. Dům má přesahující sedlovou střechu, krytou novodobou lepenkovou krytinu, jejíž šablony mají šestiúhelníkový tvar. V hřebeni střechy, protažené i nad přístavek, je (blíže štítu) zasazený zděný komín. Na obou stranách střechy je jedno střešní okno.