městský dům

Jednopatrový zděný dům s asymetrickým štítovým průčelím, vložený do proluky po vyhořelém objektu v severní frontě náměstí (na tzv. Velké straně). Na sousední domy navazuje podloubím s průběžnou komunikací. Sedlovou střechou mírně převyšuje podélné hřebeny sousedních střech, oddělených požárními štíty. Eternitovou krytinu střechy nahradila moderní pohledová náhražka. Podkroví vedle štítu přisvětluje atypický neobarokní plechový vikýř s oválním prosklením. Fasáda průčelí je neobarokní, hladce omítnutá, s asymetrickým uspořádáním, které vychází z rozvrhu jednoho a půl oblouku podloubí. Pravé tři čtvrtiny fasády tvoří mělký rizalit nad plným obloukem loubí, prostupující do patra a vrcholící vykrajovaným štítem, který je je lemovaný spirálovitými volutami a završený segmentovou římsou, původně krytou prejzy. Půlkruhové oblouky loubí nesou robustní hranolové omítané pilíře s mohutnými hranolovými patkami a deskovými abaky. Archivoltu v rizalitu lemuje hladká ustupující pásová šambrána, s mohutným vrstveným klenákem ve vrcholu, provázaným do mezipatrové římsy. Na ni navazuje parapetní pás hladkého vlysu lemovaného průběžnou parapetní římsou, na který je v ose posazena architektura širokého, elipticky zaklenutého okna. Jeho parapetní výplň má podobu stylizované ploché balustrády s nárožními pilířky. Hladká šambrána okna je podložená plochým rámcem s bočními uchy, který oblým vykrojením dosahuje až pod zvlněnou profilovanou římsu. Do nadpraží okna je vložen vrstvený klenák, provázaný s nadokenní římsou. Okno je trojdílné, po výšce dělené příčníkem, střed má dvoukřídlé provedení. Patro oddělují od štítu pouze krátké boční úseky římsy, se zavěšenými geometricky stylizovanými čabrakami a střapci. Štít je prolomen dvěma nevelkými půlkruhově zaklenutými okénky na parapetních římsách, opatřenými neúplnými šambránami s klenáky. Nad okny zdobí vrchol štítu reliéf Madony s Ježíškem, shlížející z oblaku, se štukovou svatozáří. Zbylá část průčelí, nad polovinou oblouku loubí je úzká, v patře vyplněná jediným obdélným oknem s pásovou šambránou, posazeným na parapetním vlysu. Barevné řešení je nepůvodní. Hladce omítaný prostor podloubí, dělený do dvou nestejných polí mezilehlým pasem, má jedno pole křížové klenby a náleží mu i polovina plackové klenby sousedního domu. Přízemí je z podloubí osvětleno novodobým výkladcem a hodnotnými prosklenými historizujícími dveřmi z poč. 20. století. V podloubí byla v celé šíři domu provedena dlažba z řezaných pískovcových desek, kladených příčně na vazbu.