městský dům

Jednopatrový klasicistní městský dům tvoří součást severní fronty náměstí, do dnešní podoby přestavěné a stabilizované po požáru města v r. 1824. Na sousední domy navazuje podloubím, otevřeným do náměstí třemi oblouky na kamenných hranolových pilířích s patkami a deskovými hlavicemi. Fasáda s hladkými omítkami je členěná do tří svislých polí plochými pilastry, vyrůstajícími z pilířů podloubí. Pilastry jsou přepásány stupňovitou mezipatrovou římsou, do níž jsou zavázány vysoké klenáky archivolt podloubí. Na římsové hlavice pilastrů nasedají krátké úseky kladí, nesoucí zjednodušenou korunní římsu. Okna v patře tvoří dvojice v polích mezi pilastry. Mají jednoduché stuhové šambrány, posazené na parapetní římsy a v nadpraží římsové frontony, ve středním poli trojúhelníkově zalomené. Podloubí je zaklenuté třemi poli plackové klenby, krajní pole vpravo je součástí místnosti v pravém traktu. V podloubí se uplatňuje zleva výkladec a dveře do obchodu (probouráno v r.1939) a kamenný vstupní portál do domu, segmentově zaklenutý, s kvádrovými hlavicemi a klenákem. V něm se zachovaly hodnotné dřevěné dveře s vlnovkou římsy a výplněmi v barokním stylu.