dům čp. 195 (ze souboru domů dělnické kolonie)

Dům čp. 195 je přízemní zděný omítnutý objekt na obdélném půdorysu – s přístavkem uprostřed jihovýchodního průčelí. Vpravo a vlevo od přístavku je vždy jednoosá část jihovýchodní fasády vlastního domu. Vlevo od přístavku je zde původní dvojité dvoukřídlé dřevěné okno s vnějšími křídly v líci a s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí v horní třetině. Pod oknem je parapetní římsa z příčně kladených cihel, u obou nároží člení fasádu svislá lizéna. Přístavek má v jihozápadní stěně vlevo novodobé jednokřídlé dveře, vpravo je malé obdélné okénko. Ke vstupu do domu vede kolmo orientované čtyřstupňové schodiště. Jihovýchodní stěna přístavku je bez otvorů. Jihozápadní fasáda domu je nahoře zakončená trojúhelným štítem. Budova je na této straně stažená železnými táhly – jedním vodorovným v dolní části štítu a dvěma svislými, sahajícími až do štítu. Dům má sedlovou střechu, protaženou nad přístavek, krytinou je pásová lepenka. Na jihovýchodní straně jsou ve střeše dvě symetricky rozmístěná střešní okna. V hřebeni střechy u jihozápadního štítu je zasazený zděný komín, o něco vyšší komín je pak na pravé straně střechy přístavku.