dům čp. 291 (ze souboru domů dělnické kolonie)

Dům čp. 291 je severovýchodní částí trojdomku, tvořeného domem čp. 287, domem čp. 290 a domem čp. 291. Dům čp. 291 je přízemní zděný omítnutý objekt, jehož základní obdélný půdorys je na pravé straně jihovýchodního průčelí rozšířený o obdélný přístavek. Severozápadní průčelí (uliční) je trojosé, ve všech třech osách jsou novodobá jednokřídlá okna ve špaletě, nečleněná. Kolem okenních otvorů jsou zbytky šambrán, které lemovaly původní okna. Nečleněné jihozápadní průčelí zakončuje trojúhelný štít, stěna je bez otvorů. Dům je zde stažený vodorovnými táhly, umístěnými pod dolním okrajem štítu. Na pravé straně jihovýchodního průčelí je obdélný přístavek, jehož severovýchodní a jihovýchodní stěna jsou bez otvorů. Dům má přesahující sedlovou střechu, protaženou nad přístavek, krytinou je pásová lepenka. Na jihovýchodní straně je ve střeše jedno střešní okno. V hřebeni střechy – u napojení na vedlejší dům čp. 290 - se nachází zděný komín, podobný, avšak vyšší, je na levé straně střechy přístavku.