dům čp. 301 (ze souboru domů dělnické kolonie)

Dům čp. 301 je jihozápadní částí trojdomku, tvořeného domem čp. 301, domem čp. 302 a domem čp. 304. Dům čp. 301 je přízemní zděný omítnutý objekt, jehož základní obdélný půdorys je na jihovýchodní straně vpravo rozšířený o obdélný přístavek (při současném rozdělení trojdomku je tento přístavek rozdělený na část u domu čp. 301 a část u vedlejšího domu čp. 302). Jednoosé jihovýchodní průčelí tak má na pravé straně přístavek, v jehož jihozápadní stěně je vstup do domu. Vlevo od přístavku je ve vlastním domě dvoukřídlé dřevěné okno v líci, s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí v horní třetině. Pod oknem je parapetní římsa z příčně kladených cihel. Dům je na této straně momentálně bez omítky, takže je vidět cihelné zdivo. Jihozápadní průčelí, zakončené trojúhelným štítem, je podepřené vysokými opěráky, sahajícími až k dolnímu okraji štítu. Severozápadní fasáda je dvouosá, v obou osách je dvoukřídlé okno ve špaletě, s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí v horní třetině. Nahoře a po stranách lemuje okenní otvory jednoduchá šambrána, pod okny je parapetní římsa z příčně kladených cihel. Stěnu kromě okenních os člení lizéna u nároží a pod hlavní římsou, dole je pak nízký sokl. Dům má přesahující sedlovou střechu, protaženou nad přístavek, s novodobou lepenkovou krytinou, jejíž šablony tvarem imitují cihly. Na severozápadní straně je ve střeše jedno střešní okno, blízko štítu je ve střeše zasazený zděný komín.