dům čp. 309 (ze souboru domů dělnické kolonie)

Dům čp. 309 je částí třetí od jihozápadu pětidomku, tvořeného domem čp. 306, domem čp. 308, domem čp. 309, domem čp. 311 a domem čp. 314. Dům čp. 309 je přízemní zděný omítnutý objekt, jehož základní obdélný půdorys je na jihovýchodní straně rozšířený o dva obdélné přístavky – vlevo a vpravo (při současném rozdělení pětidomku je levý z obou přístavků rozdělený na velkou část u domu čp. 309 a malou část u vedlejšího domu čp. 308). V jihovýchodním průčelí vlastního domu jsou vedle sebe dvě původní dvojitá dvoukřídlá dřevěná okna s vnějšími křídli v líci a s křídly, rozdělenými v horní třetině vodorovnou příčlí. Kolem oken (na bocích a nahoře) je úzká šambrána, pod nimi pak parapetní římsa z režných, příčně kladených cihel. Jihovýchodní stěny přístavků jsou bez otvorů, v jihozápadním průčelí pravého přístavku jsou vlevo vstupní dveře do domu a vpravo od nich pak malé nedělené okénko. Dům má přesahující sedlovou střechu, protaženou nad přístavky, s krytinou z pásové lepenky. Na jihovýchodní straně jsou ve střeše domu dvě střešní okna, ve střeše pravého přístavku je pak zasazený vysoký zděný komín.