dům čp. 316 (ze souboru domů dělnické kolonie)

Dům čp. 316 je jihozápadní částí trojdomku, tvořeného domem čp. 316, domem čp. 318 a domem čp. 319. Dům čp. 316 je přízemní zděný omítnutý objekt, jehož základní obdélný půdorys je na jihovýchodní straně rozšířený o obdélný přístavek. Jihovýchodní stěna přístavku je bez otvorů, v jihozápadní stěně je malé okénko. K přístavku se vpravo připojuje bedněné zádveří s pultovou střechou. V jihovýchodní stěně zádveří jsou dveře a vpravo od nich obdélné okno, v severovýchodní stěně zádveří je pak dvoukřídlé dřevěné okno, jehož křídla jsou rozdělena vodorovnou příčlí. Přístavek se zádveřím zakrývá téměř celou jihovýchodní stranu vlastního domu. Jihozápadní fasáda vlastního domu, zakončená trojúhelným štítem, je bez otvorů. Dům má přesahující sedlovou střechu, protaženou nad přístavek, s krytinou z pásové lepenky (pultovou střechu zádveří kryjí plechové šablony). Na jihovýchodní straně je ve střeše jedno střešní okno. V hřebeni střechy, u napojení na vedlejší dům čp. 318, je nízký zděný komín. Ve střeše přístavku je pak vpravo vysoký zděný komín, v němž je zasazená ještě vyšší trubková část.