dům čp. 838 (ze souboru domů dělnické kolonie)

Dům čp. 838 je částí třetí od severovýchodu pětidomku, tvořeného domem čp. 189, domem čp. 839, domem čp. 838, domem čp. 837 a domem čp. 836. Dům čp. 838 je přízemní zděný omítnutý objekt na obdélném půdorysu – s obdélným přístavkem uprostřed jihovýchodního průčelí. V jihovýchodní stěně vlastního domu - vpravo i vlevo od přístavku – je dvojité dvoukřídlé dřevěné okno ve špaletě. Vnější křídla jsou v líci, křídla člení vodorovná příčle v horní třetině (je možné, že okno vlevo od přístavku již patří k vedlejšímu domu čp. 837). V severovýchodní stěně přístavku je vstup do domu a vlevo od něj malé okénko. Podobné je také na levé straně protější (jihozápadní) stěny přístavku. Čtyřosé severozápadní průčelí domu má v ose první zleva vstup (?), ve zbývajících osách jsou okna. V ose druhé zleva je dvoukřídlé okno s nečleněnými křídly a nedělenou horní větrací částí, v ose třetí a čtvrté zleva pak zřejmě novodobé nečleněné okno. Pod oknem v ose čtvrté zleva (tj. pravé krajní) je parapetní římsa z příčně kladených cihel. Dům má přesahující sedlovou střechu, krytou novodobou lepenkovou krytinu, jejíž šablony mají šestiúhelníkový tvar. V hřebeni střechy, protažené i nad přístavek, je (u místa styku se střechou vedlejšího domu čp. 839) zasazený komín. Vysoký komín se pak nachází také na levé straně přístavku u jihovýchodního průčelí (komín je pokrytý stejnou krytinou, jako střecha). Nad pravou osou je na jihovýchodní straně ve střeše vlastního domu jedno střešní okno.