Morový sloup

Torzo morového sloupu, který měl původně nejspíše mariánskou tématiku. O předpokládaném mariánském zasvěcení by mohl svědčit reliéf se zkratkou MRA, který se nachází na jedné ze stran soklu sloupu. Dané dílo se v současnosti skládá ze soklu a sloupu. Ze sloupu se ovšem dochovala pouze patka a dřík. Celé dílo je provedeno ze žuly. Sokl sloupu má čtvercový půdorys o rozměrech 0,41 × 0,41 m. Výše soklu je 0,86 m. Na severní straně soklu je proveden plochý reliéf ve tvaru arkády. V její spodní části se nachází datace 1681. Západní strana soklu je opatřena obdobným reliéfem v podobě arkády. V ní se setkáváme s reliéfně provedenou zkratkou IHS, motivem křížku nad prostředním z uvedených písmen a trojicí hřebů pod nápisem. Jižní strana soklu sloupu je opět opatřena motivem arkády a v ní umístěnou reliéfně provedenou zkratkou MRA. Pod uvedeným nápisem se nachází špatně zřetelný drobný reliéf symbolizující patrně bolestné srdce Panny Marie. Posledně zmíněný nápis je ve své horní části zdoben výrazně zvětralým plastickým motivem, patrně korunou. Východní strana soklu je, pokud pomineme jednoduchý pravoúhlý rámec na jejích okrajích, zcela bez plastické výzdoby. Na sokl navazuje výše zmíněný sloup složený z patky a dříku. Patka má kruhový půdorys a její maximální průměr dosahuje 0,40 m. Patka je šestkrát odstupňovaná, ve střední části výrazně konkávně probraná. Výše patky je 0,21 m. Navazující dřík sloupu je vysoký 1,32 m. Je kruhového půdorysu a směrem vzhůru se pozvolna zužuje. V dolní části má průměr 0,27 m a při svém vrcholu dosahuje průměru 0,21 m. Dochovaná část sloupu vrcholí kovovým trnem pro osazení hlavice sloupu. Hlavice sloupu je zcela destruována a její zlomky jsou aktuálně uloženy v domě č.p. 162 v Lomnici. Sochařská výzdoba – patrně socha Panny Marie – se do současnosti nedochovala. Celková výše zachované části díla je 2,39 m. Předmětný objekt se nenachází v místě svého původního umístění. V minulosti bylo několikrát přesunován – naposledy v roce 1994.