kostel sv. Jana a Pavla

Kostel se nachází na severním okraji obce, volně stojí při křižovatce silnic. Představuje významnou dominantu obce, která se výrazně uplatňuje v dálkových pohledových osách podhorské krajiny. Kostel je jednolodní, orientovaný, s lodí vystavěnou nad obdélným půdorysem. Obdélný, trojboce uzavřený presbytář v půdorysu ustupuje. Před západní průčelí stavby je předsazena hranolová věž se zvonicovým patrem. Kostel je obklopen hřbitovem, který obíhá a vymezuje ohradní zeď. Při ohradní zdi, u hlavního vstupu na hřbitov, se nachází podstava se sochou Krucifixu, opodál, při zmíněné křižovatce, stojí barokní mariánský sloup. Z jižní strany je k presbytáři přistavěna sakristie. Přístupná je zvenčí, pravoúhlým, kamenným ostěním vymezeným vchodem v západní stěně. V protější východní stěně je do sakristie prolomen půlkruhově zaklenutý okenní otvor. Obě šikmé stěny trojbokého závěru presbytáře jsou na své ose prolomeny obdélným, půlkruhově zaklenutým okenním otvorem. Okna jsou dřevěná, členěná rastrem. Stejného typu oken, i stejně velkých, je užito také v lodi kostela. Jak jižní tak i severní stěna lodi je pojednána třemi okenními osami. V jižní stěně lodi je pod prostředním oknem proražen pravoúhlý boční vchod, vymezený prostým kamenným ostěním. Sakristii kryje poloviční valbová střecha. Presbytář je zastřešen sedlovou, nad trojbokým závěrem zvalbenou střechou, nad lodí je střecha sedlová, v místech na rozhraní lodi a presbytáře zvalbená. Krytinou jsou beronitové šablony. Před hlavní západní průčelí kostela je představěna hranolová vysoká věž se zvonicovým patrem. Na ose průčelní stěny je prolomen pravoúhlý vchod a nad ním okenní otvor. V překladu kamenného ostění portálu je vtesán nápis: AN 1876 NO. Okno je směřováno, skrze v interiéru otevřené podlaží věže, do prostoru hudebního kůru. Zvonicové patro věže je ve všech čtyřech stěnách pojednáno půlkruhově zaklenutými zvukovými otvory do zvonicového patra, vyplňují je žaluziové dvoukřídlé výplně. Nad otvory je v každé stěně ciferník hodin. Věž zastřešuje osmiboká jehlancová oplechovaná střecha, ukončená hrotem s koulí a křížem. Z jižní strany je do kouta vzniklého mezi ustoupenou věží a lodí vloženo válcové tělo ukrývající točité schodiště, které ústí a zajišťuje zvenčí přístup na hudební kůr. Vchod je vymezen kamenným ostěním, kuželová stříška je oplechována.