lázeňský dům, zvaný Pasířské lázně

Lázně, zvané Pasířské, jsou součástí komplexu dvanácti lázeňských objektů, doplněných kotelnou, krytým dvorem a parkem, dnes nazývaného Beethoven. Jde o dvoupatrový zděný objekt obdélného půdorysu, zasazený do terénu. Na obou stranách sousedí s vedlejšími domy - je o něco nižší než na jihozápadě se napojující lázně, zvané Knížecí, s nimiž je hlavním průčelím v jedné linii. U severního nároží je k němu přistavěn lázeňský dům, zvaný Zahradní, který je vyšší. Jihovýchodní průčelí chrání v dolní části sokl. V přízemí je šestiosé, v prvním a druhém patře se v osách první a čtvrté zleva nacházejí vždy dvě okna, spojená společným orámováním. Přízemí člení pásová bosáž. V ose třetí zprava je vstup, nad nímž se pásová bosáž zalamuje do klenáků, ve vrcholu stlačeného oblouku je plastický hlavní klenák. Podobně je upravena bosáž rovněž nad oknem v ose první zleva. Okna jsou dvoukřídlá, s křídly rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a s poutcem oddělenou dvoukřídlou horní větrací částí. Pod okny, umístěnými ve špaletě, je parapetní římsa. Úroveň přízemí zakončuje mezipatrová římsa. Hladce omítnutou plochu prvního a druhého patra člení průběžné pilastry, situované u nároží a mezi osami druhou a třetí zprava, třetí a čtvrtou zprava a pátou a šestou zprava. Ve všech osách prvního i druhého patra jsou stejná okna, která jsou užší a vyšší obdobou oken přízemí. V ose první a čtvrté zleva jsou vždy dvě okna ve společné šambráně, kterou dole doplňuje průběžná parapetní římsa. Nahoře je mohutná nadokenní římsa, nesená dvěma konzolemi, zdobenými na přední straně stylizovaným olistěným stonkem. Římsa je nahoře zakončená do stříškovitého tvaru. Pole, vymezené konzolami a římsou, vyplňuje štukový reliéf. V jeho středu je ženská hlava s rouškou, která je nahoře po stranách zavázaná do uzlu a splývá pod ženinu bradu. Od hlavy se na obě strany rozvíjí symetricky provedený stonek s listy, jehož rozvětvení se stáčejí a jsou zakončena rozvinutým květem. Pod oknem v ose třetí zprava je ještě parapetní pole s vpadlým prázdným vnitřkem. Okna ve zbývajících osách mají obdobnou šambránu i parapetní a nadokenní římsy, pouze výzdoba pod horní římsou je odlišná – jde o stylizovaný rozvinutý květ, obklopený listovím do tvaru na šířku orientovaného kosočtverce. Okna v druhém patře mají orámování jednodušší. Po stranách a nad oknem je lemuje šambrána, pod oknem je parapetní římsa (v osách první a čtvrté zleva jsou opět společné pro sdružená dvě okna vedle sebe). Průběžné pilastry nesou prostý nečleněný pás kladí, stěnu ukončuje profilovaná hlavní římsa. Na severovýchodní fasádě je patrné, že sousední lázeňský dům, zvaný Zahradní, byl přistavěn v pozdějším období – pravá krajní osa totiž sahá těsně ke styku obou objektů. Stěna je hladká, členěná pouze hlavní římsou a okny, rozmístěnými ve všech podlažích ve dvou osách, situovaných blíže severnímu nároží. Dům má valbovou střechu, krytou bobrovkami.