lázeňský dům, zvaný Zelený kříž

Lázeňský dům čp. 73, zvaný Zelený kříž, je součástí komplexu dvanácti lázeňských objektů, doplněných kotelnou, krytým dvorem a parkem, dnes nazývaného Beethoven. Jde o dvoupatrový zděný řadový dům na půdorysu zhruba tvaru písmene L. Jihovýchodní (uliční) průčelí je v přízemí tříosé, v prvním a druhém patře čtyřosé. Osy první a druhá zprava (respektive první zprava v přízemí) jsou situovány blíže styku se sousedním domem, než osy první a druhá zleva. Dolní část stěny chrání sokl. V přízemí je v pravé krajní ose vstup – novodobé dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce s prosklenou horní částí. Vstupní otvor lemují široké lizény. V ostatních osách fasády jsou vždy dvě okna vedle sebe, se společnou šambránou. V přízemí to jsou dvě dvoukřídlá okna ve špaletě, s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny. Nahoře a po stranách je lemuje šambrána, dole probíhá parapetní římsa. Vnější okraje bočních stran šambrány jsou profilované. Pod parapetní římsou pokračuje v ose a šíři této profilace svislý členící prvek až k soklu – stejně je tomu tak i nad profilovanou římsou, která probíhá přes celou šíři stěny, a to nejen nad okny přízemí, ale také nad vstupem. Po obou stranách dvojice oken v přízemí je lizéna, která – přerušovaná vodorovnými členícími prvky – pokračuje až pod hlavní římsu. V prvním patře jsou stejná okna jako v přízemí, podobná je i šambrána, která má odchylku v horní části. Zde je širší, než v přízemí, na vnějším okraji s profilací. Dosti ploché štukové konzoly podpírají profilovanou nadokenní římsu. V ploše stěny mezi těmito římsami, zhruba v jejich šíři, člení vodorovně fasádu ještě lizéna, zalamující se na lizénách svislých. Pod okny je průběžná parapetní římsa, neobvykle na levé straně přecházející bez přerušení v mezipatrovou římsu na vedlejším lázeňském domě čp. 72, zvaném Zlaté slunce. Stejná okna jako v prvním patře, včetně šambrány, jsou i v patře druhém. Podokenní římsa je však široká, dvoustupňová, dole s prodlouženými rohy. Nad okny je prosté vystouplé obdélné pole, sahající pod hlavní římsu. Lizény v druhém patře mají zdobení třemi vyrytými linkami, z nichž střední je dole kratší, než dvě sousední. Stěnu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Na severozápadní straně dnes tvoří většinu fasády novodobá prosklená stěna, členěná pravidelným rastrem do obdélných polí, k ní se připojuje na jihozápadě rovněž novodobý vysoký věžovitý přístavek s cihlovými stěnami a s podobným prosklením ve stejné výši v severozápadní stěně. Přístavek má pultovou střechu, vlastní dům střechu sedlovou. Na jihovýchodní straně jsou v ní zasazené velké vikýře tvaru volských ok, které vyplňují celou šíři střechy. V přední stěně mají vikýře okno, které je menší obdobou oken na průčelí a dole je zapuštěné do střechy.