fara

Fara je trojkřídlá budova na půdorysu tvaru písmene U. K západnímu křídlu se v ose napojuje hospodářská budova, která půdorys neúplného písmene U dotahuje do symetričnosti s východním křídlem fary. Všechna tři křídla jsou patrová. Severní křídlo má severní průčelí sedmiosé, střední tři osy se nacházejí v mírném rizalitu. Řešení fasády je symetrické. Svislými členícími prvky jsou - kromě jednotlivých os - pilastry u zaoblených nároží, vodorovnými pak kamenný sokl, mezipatrová profilovaná římsa, průběžná podokenní římsa v prvním patře a profilovaná římsa hlavní. V přízemní ose první, druhé, třetí, páté, šesté a sedmé od východu je stejné okno – dřevěné dvoukřídlé, rozdělené do kříže. Dolní křídla jsou členěná jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi, křídla horní jednou svislou a jednou vodorovnou příčlí. Okno je – stejně jako většina ostatních oken v přízemí fary (a to i na nádvorních stranách) – zabezpečené vnější mříží z esovitě zprohýbaných prutů, spojených prstenci. Kolem okna je na bocích a nahoře ostění s ušima, pod oknem je parapetní římsa. Nad oknem se na fasádě nachází obdélné, vodorovně orientované štukové pole s dovnitř vykrojenými rohy a s širokým lemem. Ve střední ose přízemí je vstup do budovy, lemovaný náročně provedeným kamenným portálem. Dveře jsou dřevěné čtyřkřídlé, rámové konstrukce. Každé křídlo je rozdělené na čtyři obdélné výplně nad sebou – horní a dolní jsou orientované vodorovně, střední dvě pak svisle. V horním půlkruhu vstupního otvoru je dnes jednoduché svislé bednění. Portál je dosti mohutný, po stranách ohraničený sdruženými pilastry se soklovou patkou a s hlavicí, tvořenou volutou - dole s akantovými listy. Stojka pilastru má plastické orámování, v takto vzniklém poli je v horní části dlouhý plastický střapec s květy (tvoří ho osm úrovní nad sebou, květ je situován vždy uprostřed každé úrovně). Vstupní otvor má profilované orámování, nahoře uprostřed s hlavním klenákem. Na klenáku jsou dvě zkřížené opatské berle, mezi nimi je umístěná mitra. Vpravo a vlevo od klenáku se na portálu nacházel letopočet 1719 (číslice 1 a 7 na levé straně byly zničeny, vpravo jsou číslice 1 a 9). Celý portál nahoře ukončuje rozeklaný fronton, po jehož stranách portál vrcholí vázou. Váza má užší dolní a horní část a dosti široký konvexní střed, ve váze je bohatá kytice z rozvinutých květů. Všechny osy prvního patra vyplňují okna. Ve střední ose je to sdružené okno, tvořené dvěma částmi, členěnými stejně, jako okna v přízemí. Také šambrána je obdobná, oproti přízemí je zde navíc mohutná nadokenní římsa, nahoře s náběhem ke stěně. Stejná šambrána lemuje také všechna zbývající okna v patře, která jsou opět členěná tak, jako okna v přízemí. Pod okny (až na sdružené střední okno) je parapetní výplň s širokým lemem a uvnitř s obdélnou, na šířku orientovanou diamantovou bosou. Mezi jednotlivými výplněmi je pak na fasádě patra stejně vysoký pás s obdélnými zrcadly, která mají na jedné straně dovnitř vykrojené rohy. Průčelí zakončuje bohatě profilovaná hlavní římsa. Řešení severní fasády severního křídla se opakuje i na dalších průčelích fary, a to jak vnějších, tak nádvorních. Platí to pro jednoosou severní část západní fasády západního křídla, jejíž obě osy vyplňují okna, i pro sedmiosé východní průčelí východního křídla. Stejné členění se opakuje i na trojosé jižní fasádě severního křídla. Ve střední ose přízemí je protějšek vstupního otvoru – zde však bez architektonického orámování. V obou krajních osách přízemí a všech třech osách patra jsou okna, stejná, jako na severní straně. Opakuje se i oddělení obou podlaží. Mezi okny v západní a střední ose prvního patra jsou na stěně namalované sluneční hodiny. Jejich provedení je jednoduché. Mají široký lem okrové barvy, k němuž od středu směřují linky, zakončené špičkou. Ta ukazuje na jednotlivé římské číslice. Také sedmiosé západní průčelí východního křídla je členěné stejně. Ve střední ose přízemí je poměrně nízký vstup, lemovaný portálem s jednoduchou patkou a s ušima. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlé, rámové konstrukce. Každé křídlo je rozdělené na tři výplně nad sebou – horní a dolní jsou téměř čtvercové, střední obdélná, orientovaná na výšku. Východní fasáda západního křídla má v přízemí osy dvě a v patře jednu. V pravé ose přízemí je stejné okno, jako jsou ostatní, avšak s jednodušším orámováním – s jednoduchou šambránou a cihlovou parapetní římsou. V levé ose přízemí jsou jednokřídlé dřevěné dveře s obdélným nadsvětlíkem, zabezpečeným mříží, lemuje je jednoduchá šambrána. V patře je pak stejné okno, jako na ostatních fasádách tohoto podlaží. Vzhledem k tomu, že se k západnímu křídlu v ose napojuje hospodářská budova, je vidět z jeho jižní fasády pouze část patra (bez otvorů), část hlavní římsy a trojúhelný štít. V něm jsou tři oválné, na výšku orientované větrací otvory – dva po stranách dole (dnes zazděné) a jeden pod vrcholem štítu. Jednotlivá křídla fary mají sedlovou střechu, krytou bobrovkami. Ve střeše jsou volská oka – na severní straně střechy severního křídla čtyři, na jižní tři, na západní straně střechy východního křídla čtyři, na východní straně střechy západního křídla jedno a na západní straně také jedno. Ze střechy vystupuje několik komínů – jeden je na západní straně západního křídla, dva na jižní straně severního křídla, jeden u napojení jižního a východního křídla a tři na západní straně východního křídla. Na západě se k západnímu křídlu fary napojuje kolmo situovaný spojovací krček, vedoucí z fary k ambitu u kostela P. Marie Bolestné. Je patrový, stejně vysoký, jako vlastní fara, Také jeho jednoosá severní fasáda je obdobná, jako vnější průčelí fary. V dolní části je kamenný sokl, v přízemí je uprostřed velký a široký, půlkruhově zakončený otvor průjezdu. V patře, odděleném profilovanou římsou, je stejné okno – včetně orámování - jako na severní straně fary (fasáda je dosti poškozená, avšak lze usuzovat, že zde byl stejný pás nad mezipatrovou římsou, jako je u průčelí vlastní fary). Krček má sedlovou střechu, krytou bobrovkami, na severní straně jsou ve střeše dvě volská oka.