kostel sv. Anny

Na návrší v obci stojící orientována stavba farního kostela sv. Anny obdélného půdorysu s odsazeným obdélným presbytářem trojbokého závěru. Z průčelí vystupuje v úseku zvonicového patra zvonice, na jižní straně pak k presbytáři přiléhá přízemní obdélná sakristie. Hladká fasáda je členěná průběžným přízemním soklem a navazujícími lizénovými poli, nesoucí rovný překlad kladí s profilovanou korunní římsou. Ve střední ose přízemí je prolomen pravoúhlý vchod v pískovcovém ostění s ušima. V ploše supraporty je upevněna desková erbovní rokoková kartuše s hraběcí korunkou v klenotu a aliančním znakem Karla Josefa z Gillernu a jeho ženy. Hlavní trojosé průčelí je prolomeno třemi velkými pravoúhlými okny se segmentovými záklenky v klubší špaletě. Pohledově levé krajní je zaslepeno až na dvě menší čtvercová okénka vřetenového schodiště, včleněného do levého kouta. Nad korunní římsou se zvedá úsek věže s prolomeným oválným oknem a postranními volutovými křídly nad lodí. Kordonová římsa oddělující zvonicové patro přetíná i volut. křídla v další kratší úsek. Zvonicové patro je pročleněno lizénovým polem na každé straně, které je otevřeno menším pravoúhlým oknem segmentového záklenku v úzké lištové šambráně. Horní zakončení lizény přerušuje vložený ciferník hodin, segmentově vyklenující úsek římsy. Věž je kryta nízkým jehlanem stanové střechy, zakončené makovicí s křížem. Boční fasády lodě jsou pročleněny lizénovými poli, prolomenými pravoúhlými okny segmentového zaklenutí v hlubších špaletách. Ve střední ose na jižní straně je prolomen pravoúhlý vchod s pískovcovým ostěním s ušima. V kolmém odsazení presbytáře na jižní straně je patrné v horní hraně zkosení. Presbytář je otevřen čtyřmi okny po jednom na každé straně v lizéně obdobných forem, jako na zbývající části stavby. V závěru je okno zazděno. Přízemní sakristie obdélného půdorysu na jižní straně presbytáře je členěna sjednocujícími lizénovými rámy. Západní kratší strana je prolomena pravoúhlým vchodem v pískovcovém ostění s ušima. Jižní delší strana je prolomena pravoúhlými přibližně čtvercovými okny s dvoukřídlými výplněmi ,osazenými na líc pravidelné šestidílné osnovy. Objekt je kryt sedlovou střechou, v závěru zvalbenou. Nad sakristii pak valbovou. Vnitřní prostor podvěží je zaklenut jedním polem křížové klenby. Loď je sklenuta třemi poli křížové valené klenby na sdružených hlavicích přízedních pilastrů vysokého řádu. Presbyterium, oddělené vítězným obloukem, je zaklenuto valenou klenbou na výsečích. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, dřevo, krytina - pálená taška bobrovka, pozink. plech