socha III. (pravděpodobně alegorie Naděje)

Socha má sokl se širší základnou, konkávně se zužujícím středem a přesahující horní oblou římsou. Jde o ženskou postavu, stojící na podstavci, který se směrem doprava (z hlediska pozorovatele) zvyšuje. Žena je zobrazena en face, s odlehčenou levou nohou. Postava je lehce esovitě prohnutá, mírně se vychyluje – stejně jako podstavec – doprava. Žena je oblečena do haleny s polodlouhými rukávy – pravý rukáv je vykasaný – a do dlouhé sukně. Živůtek má dolní okraj tvarovaný do cípů, rovný výstřih lemuje pruh nařasené látky. Žena má dále plášť, vzadu za pravou rukou vzdutý a přehozený přes levé rameno. Plášť tak splývá přes šaty - šikmo k pravému koleni - a zakrývá i celou pravou paži. Pod šatem se rýsují nohy, vidět jsou obě zašpičatělé boty. Pravá paže je ohnutá v lokti, ruka spočívá na prsou; ukazováček a prostředníček jsou natažené, ostatní prsty ohnuté. Levá paže je lehce ohnutá v lokti, ruka zhruba v úrovni poloviny levého stehna drží rukojeť – zřejmě kotvy (předmět se nedochoval). Zbytek pravděpodobné kotvy se nachází pod levým chodidlem postavy. Žena má hlavu nakloněnou k levému rameni a pozdviženou. Výrazně vlnité vlasy jsou v horní části hlavy stočené do drdolu, pod ním pak splývají v četných pramenech. Na čele je mašle, velký silný pramen vlasů na pravém rameni je rozevlátý. Socha dnes stojí na plošině s vybíhajícím středem - v nice, pro sochu vytvořené.