zámek

Na návrší na okraji města Koryčan, v areálu zámeckého parku se sýpkou, umístěn trojkřídlý jednopatrový zámek téměř obklopující čtvercové nádvoří s mansardovou sedlovou střechou, doplněn na jižní straně vestavbou přízemních prostor do nádvoří otevřených čtyřmi vysokými oblouky bývalých koníren a v patře pak terasou, vymezenou kovaným zábradlím a z parku přístupné dvojramenným sbíhavým schodištěm s balustrovým parapetem, osázeným vázami. Z přízemí je nádvoří přístupno ve středu vedeným průchodem se segmentovým zaklenutím a osazenou kovanou mříží. Po stranách jsou k západnímu a východnímu křídlu připojeny patrové rizality v podobě pavilonů. Zahradní devítiosá fasáda západního křídla je prolomena v druhé ose z pohledově pravé strany průjezdem s osazeným sloupovým portálem se sloupy s dórskými hlavicemi na patce nesoucí úsek kladí s odsazenými křídly segmentového frontonu. Hladké kamenné ostění s odrazníky a konzolami plošné profilace je doplněno ve cviklech plošným rostlinným dekorem. V ploše frontonu je osazena erbovní deska s aliančním znakem hraběte Karla Josefa z Gillernu a Marie Josefy roz. Tallernové, po stranách flankované vavřínovými girlandami. V průjezdu jsou pak sekundárně osazeny erbovní desky, přenesené z hradu Cimburka a to alianční Františka Horeckého z Horky a Anny Marie z roku 1684 a na protější straně opět alianční Františka Horeckého z Horky a jeho první ženy Markéty roz. Serényové z Kis Serenu z roku 1661. Hladká fasáda je členěna nízkým přízemním soklem a kordonovou římsou Jednotlivé okenní osy jsou osazeny vždy dvojicí obdélných oken sdružených ve společné okenní šambráně v přízemí pravoúhlé a v patře doplněné zdobenou suprafenestrou se zalomenou návojovou římsou. Ve středu fasády vystupuje mělký trojosý rizalit, završený trojúhelníkovým ořímsovaným štítem, na vrcholu osazeným kamennou vázou a původně po stranách sedící dvojice puttů. Hladká fasáda přízemí je v patře vystřídána lizénovými rámy kromě rizalitu s dvojicí pilastrů mezi dvojicemi oken. K západnímu křídlu je připojeno směrem do nádvoří vystupující těleso schodiště se zajímavým tvarem atikové štítové zdi. Severní křídlo má zahradní 15 osou fasádu obdobného členění jako na západní straně, ovšem samostatných oken, ve středu pročleněnu mělkým troosým rizalitem s předsazeným balkonem, neseným dvojicí sloupů s iónskými hlavicemi a kovaným empírovým zábradlím. V přízemí je prolomen boční vchod s kamenným plošně profilovaným ostěním s vytaženými rohy s kapkami a konvexně vypnutým horním překladem, ve vrcholu s klenákem. Vstup si uchoval původní dvoukřídlou dveřní kostrukci s kováním a plným nadsvětlíkem s poutcem. Obdélná okna přízemí hladké pravoúhlé fasády jsou v patře doplněna po dvojicích střídavě rovnou a segmentově vypnutou nadokenní římsou se zavěšeným klenákem. V partii rizalitu je středové okno v patře doplněno v suprafenestře osazenou litou kovovou deskou kopírující tvar s textem ve znění : SIT / NOMEN DOMINI/ BENEDICTUM. Ořímsovaný fronton je doplněn oválným oknem. Zahradní 13-osé průčelí zachovává členění fasády i oken stejné jako na severní straně s výrazným převýšením nízkým terénem. Symetrie je vyrovnávána střídáním tvarů nadokenních říms u oken prvního patra a zdůrazněním třech středních okenních os. Nádvorní fasáda je členěna nízkou kamennou přízemní podnoží se střídavě řazenými patkami přízedních pilířů vysokého řádu bez hlavic, přepásaných širokým překladem a dělící plochu na čtvercová lizénová pole pravidelně řazených symetricky v přízemí i patře. Severní i východní křídlo je otevřeno ve středu umístěnými obdélnými vchody. Ve středu nádvoří je umístěna barokní pískovcová kašna s bazénem tvaru kvadrilobu výškové profilace ve středu s pravoúhlým soklem ve vrcholu s profilovanou hlavicí a koulí s kovovou armaturou. materiál: cihlové zdivo, kámen - pískovec, litina, krytina - pálená taška