váza III.

Kamenná váza má dole nízký podstavec. Spodní část vázy tvoří čtvercová základna, z níž se zvedá zužující se noha. Vlastní váza má spíše obdélný tvar – s užšími boky a širší přední a zadní stranou, směrem vzhůru se rozšiřuje. Na tuto část navazuje zužující se nástavec. Nohu a vlastní vázu odděluje poměrně vysoký prstenec s dekorem vejcovce, doplněného uprostřed stěn rostlinnými motivy. Přední stěna vázy je vodorovně kanelovaná, zadní je prostá. Přesahující prstencovitý horní okraj má nepravidelný tvar, uprostřed každé ze čtyř stran vázy je ozdobný motiv. Vpředu a vzadu je to rokajová kartuše s listovitými okraji; na přední straně je kartuše provedena náročněji – více zvlněná a s podélnými otvory kolem středního oválného motivu - zadní je jednodušší a bez otvorů. Na bočních stranách horního okraje je pak boltcovitý motiv se zvlněným okrajem a kulatými otvory, situovaný je kolmo ke stěně. Vázu zakončuje zužující se nástavec, který má v horní partii svisle orientované výžlabky s vždy čtyřmi kulatými otvory nad sebou. Nástavec je zakončen přesahujícím zvlněným prstencem. Celá váza pak vrcholí plaménkovitým chocholem. Váza má nový betonový základ a nový kamenný hranolový sokl. Poznámka: velmi podobné provedení - pouze s drobnými odchylkami - má v souboru také váza I. Materiál: černovický pískovec, lokalita lomu Božanov. Rozměry: výška – 125 cm, plintus - 40 x 40 cm.