špitál čp. 289

Špitál je trojkřídlá patrová budova, tvořící dohromady půdorys tvaru písmene U. Severozápadní křídlo je kratší, než křídlo jihozápadní, napojující se k němu kolmo. Třetí křídlo – severovýchodní – je pouze krátké, avšak je k němu připojena o něco širší patrová přístavba. Severozápadní křídlo má severozápadní průčelí pětiosé, osy nejsou rozmístěny zcela symetricky. Průčelí člení průběžné pilastry – u nároží jednoduché, mezi jednotlivými osami pak sdružené (celý pilastr směřuje dovnitř osy). Pilastry nemají patku, hlavice je jónská. Toto svislé členění doplňuje vodorovné – mezipatrová římsa a profilovaná římsa hlavní. V ose přízemí druhé zprava se nachází profilovaný vstupní portál. Má jednoduché nízké patky, oba horní rohy jsou hrotovitě rozšířené. Uprostřed překladu je široký a dosti nízký hlavní klenák s kanelací. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné, každé křídlo tvoří dvě poloviny, vyplněné klasovitě kladenými prkny. Každá polovina se skládá ze dvou zrcadlově obrácených klasů (dole směřuje klas dolů, nahoře pak nahoru – totéž se opakuje i v druhé polovině křídla). Ostatní osy přízemí a všechny osy patra vyplňují okna v šambránách. Okna jsou v obou podlažích stejná – dřevěná dvoukřídlá, tvořená dvěma částmi nad sebou. Každé křídlo rozděluje vodorovná příčle na polovinu, mezi oběma polovinami okna je profilovaný poutec. Přízemní okna mají šambránu s hrotovitě rozšířenými všemi čtyřmi rohy, podobná šambrána je i u oken v prvním patře. Zde je však navíc horní část šambrány zvýšená – u obou krajních oken vede vzhůru šikmo, u zbývajících tří pak zaobleně. Nad okny je zvlněná profilovaná nadokenní římsa, z jejíhož středu vede hlavní klenák, zasahující až do šambrány. Klenák je u krajních os hladký, u středních tří os má pak tvar kanelované voluty (s větším závitem, zavinutým za nadokenní římsu nahoře a s menším závitem, zavinutým vně na šambráně – to u okna v ose třetí zprava, jinak sahá menší závit jen na okraj šambrány). Dlouhé jihozápadní křídlo se na severozápadní napojuje kolmým směrem. Jeho jihozápadní průčelí je desetiosé, se symetricky rozmístěnými osami – ve všech případech vyplněných okny. Fasáda je jednoduchá - kromě oken v šambránách ji člení mezipatrová a hlavní římsa a u nároží průběžná lizéna. Okna přízemí jsou oproti severozápadnímu křídlu situována níže. V přízemí i prvním patře jsou okna shodného provedení, které je opakováním oken v přízemí severozápadního křídla – včetně šambrány. Dvorní fasády jsou velmi jednoduché, členěné pouze okenními, respektive dveřními otvory v šambránách. Stejně prostá je i severovýchodní fasáda krátkého severovýchodního křídla, k němuž se v ose napojuje stejně vysoká, avšak o něco širší patrová přístavba. Také ta má průčelí členěná pouze otvory a hlavní římsou. Špitál má sedlové střechy, pouze přístavba na jihovýchodě má střechu valbovou, krytinou jsou bobrovky. Na severozápadní straně střechy severozápadního křídla jsou pravidelně rozmístěná tři volská oka, na jihozápadní straně střechy jihozápadního křídla je volských ok pět a na severovýchodní straně pak tři.