socha kajícníka I.

Podstavec sochy má v dolní části nízkou desku, směrem vzhůru se konkávně zužuje a zakončen je oblou římsou. Socha kajícníka je mužská polooděná postava, klečící na plasticky ztvárněném, avšak - co se struktury týče - dosti nezřetelném terénu (snad jde o skálu či kameny). Muž je zpodobněn téměř z profilu, tělo a kolena směřují doleva, hlava pak mírně dopředu. Horní polovina těla je bez oděvu, dolní zakrývá rouška. Její tkanina, halící na přední straně část nohou (levou pod koleno, pravou jen z malé části), splývá dále přes pravou ruku, pás a záda. Je členěná do různě vedených, dosti plastických a dynamických záhybů. Muž má na pravém boku zavěšenou kabelu, a to na řemenu, který vede šikmo přes hruď a dále přes pravé rameno a pod levou rukou. Vpředu – pod pravou mužovou rukou – má řemen oválnou přezku. Kabela má v horní polovině přední strany chlopeň, zapnutou na knoflík. Muž má na prsou překřížené obě ruce, levá ruka směřuje přes pravou. Na hlavě má polodlouhé kučeravé vlasy. Velké oči jsou otevřené a obrácené vzhůru, ve tváři je bolestný výraz.