hlavní budova s věží čp. 577

Hlavní budova hradu je zděný objekt obdélného půdorysu, rozšířeného na jihozápadě o rizalit, o patro vyšší, než vlastní budova, na jihovýchodě o půlkruhovou a na severu o třičtvrtěkruhovou přístavbu – v obou případech stejně vysokou, jako vlastní budova. Na severozápadě se k budově napojuje vysoká válcová věž. Vlastní objekt hradu je z větší části dvoupodlažní, v části třípodlažní, zděný omítnutý – místy jsou porůznu rozmístěné režné, hrubě opracované kameny. Jihozápadní průčelí je poměrně členité. Na levé straně se nachází věž (bude popsána dále), na ní navazuje vlastní budova hradu. Ta je v levé části jednopatrová, s předstupujícím přízemním přístavkem, krytým pultovou prejzovou střechou. V přístavku jsou v levé ose dvoukřídlé dřevěné, částečně prosklené dveře a ve zbývajících třech osách úzká obdélná jednokřídlá dřevěná okna, rozdělená jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi. Vlastní budova hradu je v prvním patře prolomená pěti půlkruhově zakončenými otvory, z nichž střední tři jsou umístěny s velmi malým rozestupem. V levé ose se nachází vchod na terasu kolem dolní části věže, v ostatních čtyřech osách jsou stejná dřevěná okna – obdélná, nahoře půlkruhově zakončená, ve špaletě. Rozdělená jsou širokou svislou příčlí na poloviny, horní půlkruh odděluje poutec. Dolní části oken člení jedna svislá a dvě vodorovné příčle, horní pak jedna svislá a jedna vodorovná. Na pravé straně jihozápadního průčelí se nachází rizalit, oproti přízemnímu přístavku mírně předstupující. Rizalit má dvě části, z nichž každá je jinak vysoká a má i odlišný počet podlaží. Levá část rizalitu je dvoupatrová, v každém podlaží jsou tři okna vedle sebe. V přízemí jsou v krajních osách stejná okna, jako v přístavku, ve střední ose pak okno podobné, avšak širší. V prvním patře jsou všechna tři okna stejná – jednokřídlá dřevěná, s poutcem oddělenou horní částí. Okno rozděluje jedna svislá a dvě vodorovné příčle, horní část pak svislá příčle v polovině. Mezi okny, nad nimi a pod nimi je kamenné ostění. Podobné je i u oken v druhém patře, kde je navíc ještě vodorovný překlad, oddělující horní část oken. Dolní část oken je jednokřídlá dřevěná ve špaletě, rozdělená jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi, menší horní část je rozdělená do kříže. Pravá část rizalitu je jednopatrová – nižší než levá část rizalitu, avšak vyšší než vlastní budova hradu. Přízemí pravé části rizalitu je trojosé. V levé ose je vstup – jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, nahoře půlkruhově zakončené. Kolem otvoru je portál z hrubě tesaných kamenů. Ve zbývajících dvou osách jsou stejná okna – jednokřídlá dřevěná, s poutcem oddělenou horní půlkruhovou částí. Okno je rozdělené jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi, hořejšek pak svisle na poloviny. Kolem oken je kamenné ostění – na levé straně hladké, na pravé straně a v horních obloucích z hrubě tesaných kamenů. Podobná, avšak užší okna jsou i v prvním patře, které je situováno výše než první patro levé části rizalitu i vlastní budovy hradu. Půlkruhový hořejšek oken opět lemují hrubě otesané kameny. Jihovýchodní průčelí tvoří fasáda rizalitu a na pravé straně – v šíři jedné osy – fasáda vlastní budovy hradu. Rizalit má uprostřed jihovýchodní stěny půlkruhovou věžovitou přístavbu, stejně vysokou, jako zbytek rizalitu, avšak s okny, posunutými oproti rizalitu o něco výše. V přízemí i prvním patře této věžovité přístavby je vždy po třech symetricky rozmístěných stejných oknech. Jsou jednokřídlá dřevěná, ve špaletě, rozdělená jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi. Nad okny a pod nimi je kamenné ostění s hrubým povrchem. Dolní část přístavby - stejně jako vlastního rizalitu - jsou z režného zdiva z lomového kamene. Věž je zakončena cimbuřím. Jižní nároží rizalitu je opatřeno opěrákem z hrubě tesaných klenáků, sahajícím zčásti do úrovně prvního patra. Vpravo a vlevo od věžové přístavby se v rizalitu nacházejí okna. Vlevo je v přízemí i prvním patře široké dvoukřídlé dřevěné okno, s poutcem oddělenou horní částí. Křídla jsou rozdělena jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi, hořejšek pak svisle na poloviny. Vpravo od věžové přístavby je v prvním patře sdružené okno, tvořené třemi částmi, oddělenými kamenným ostěním. Okno má společný kamenný překlad. Vpravo navazující jednoosá část vlastní budovy hradu je vyšší, než rizalit – je zvýšená o věžový nástavec, zakončený stanovou střechou, krytou prejzem. V prvním patře jihovýchodní stěny vlastní budovy hradu se nachází zazděný půlkruhově zakončený otvor. Severovýchodní průčelí vlastní budovy hradu je zasazené do terénu, v dolní části je poměrně vysoký úsek zdi tvořený neomítnutým zdivem z lomového kamene. Fasádu tvoří tři části – trojosá levá, vyvýšená v obou krajních osách o věžový nástavec, trojosá střední a konečně na pravé straně věžová přístavba o půdorysu tvaru tří čtvrtin kruhu. V trojosé levé části jsou v krajních osách v úrovni suterénu malá obdélná, na šířku orientovaná okénka s cihlovou parapetní římsou. V přízemí i prvním patře jsou stejná dřevěná okna ve špaletě – v levé a střední ose jsou okna nahoře zakončená půlkruhovým obloukem, o něco širší okno v přízemí a francouzské okno v ose pravé nahoře ukončuje oblouk stlačený. Užší okna rozděluje v polovině silná svislá příčle, horní oblouk odděluje poutec. Obě poloviny dolní části oken rozděluje jedna svislá a dvě vodorovné příčle, horní úsek pak jedna svislá a jedna vodorovná. Podobně je členěné i okno v pravé ose přízemí, které má poutec silnější a profilovaný - díky větší šířce má svislé příčle dvě a ne jednu. Francouzské okno v pravé ose prvního patra umožňuje vstup na zděný balkón na krakorcích. Je tak rozdělené na střední dveřní část a dvě okenní po stranách, jinak je členění stejné, jako u okna v přízemí. Úseky zdi mezi okny a oblouk nad francouzským oknem jsou zhotovené z neomítnutého hrubě opracovaného kamene. Jak už bylo uvedeno, levá část severovýchodního průčelí je vyvýšená o dva poměrně nízké věžové nástavce. Jejich přední stěna je prolomená sdruženým, nahoře půlkruhově zakončeným oknem, mezi jehož dvěma částmi je kamenný sloupek. Okno v pravé věži má záklenek z hrubě opracovaných kamenů. Obě věže mají valbovou střechu, krytou prejzem. Trojosá střední část severovýchodní fasády má v přízemí stejná okna, jako jsou v pravé ose levé části průčelí. Mezi okny a nad nimi jsou na stěně opět hrubě opracované kameny. Okna v prvním patře jsou odlišná – sdružená ze dvou obdélných částí, oddělených kamenným sloupkem. Každou část tvoří jednokřídlé okno, rozdělené jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi – s hořejškem, odděleným poutcem a členěným svislou příčlí na poloviny. Obě okna vždy spojuje společný kamenný nadokenní překlad. Severovýchodní průčelí na pravé straně zakončuje věž, jejíž půdorys tvoří tři čtvrtiny kruhu. Je o něco vyšší, než střední část severovýchodní fasády, avšak zároveň nižší, než dva věžové nástavce na levé straně průčelí. Věž má dvě podlaží, prolomená pravidelně rozmístěnými obdélnými dřevěnými okny ve špaletě. Okna člení jedna svislá a dvě vodorovné příčle, nad okny je kamenný překlad. Na stěně věže se nachází řada hrubě opracovaných kamenů, umístěných nesymetricky. Věž má kuželovou střechu, zakončenou makovicí s korouhvičkou, krytinou je prejz. Věž zároveň tvoří levou část úzkého severozápadního průčelí hradu. Na pravé straně je jednoosá fasáda vlastní budovy hradu, oproti věži ustupující. V prvním patře je zde sdružené okno, tvořené třemi částmi a rozdělené dvojitým kamenným křížem. Stěnu ukončuje stupňovitý štít, sahající vysoko nad vršek střechy věže. V dolní části štítu, jehož stěna je zdobená porůznu rozmístěnými, hrubě opracovanými kameny, se nachází sdružené okno. Tvoří ho tři půlkruhově zakončená okna, oddělená kamenným sloupkem. Na pravé straně se k severozápadní fasádě vlastní budovy hradu napojuje velká válcová věž. Je zděná z lomového kamene, neomítnutá. Prolomená je několika úzkými obdélnými, nahoře půlkruhově zakončenými dřevěnými okny ve špaletě, lemovanými širokou šambránou. Nahoře je pak nižší a širší okno, zakončené segmentovým obloukem. Vrchol věže je opatřený dřevěným polygonálním ochozem, širším, než je vlastní věž. Ochoz má v horní části obdélná dřevěná okna umožňující výhled – v každé stěně ochozu tři vedle sebe. Věž má jehlancovou střechu s námětkem, krytou prejzem. Vlastní budova hradu má sedlovou střechu s námětkem, obě části rizalitu mají každá vlastní valbovou střechu – krytinou je prejz. Na jihozápadní straně střechy vlastní budovy hradu je obdélný vikýř, podobné jsou i na střeše nižší části rizalitu – na jihozápadní straně dva nad sebou a na jihovýchodní straně tři (dva vedle sebe a třetí nad nimi). Vikýře mají v přední stěně dvě okna vedle sebe, valbovou střechu kryjí prejzy.