obřadní síň

Obřadní síň je poměrně velká jednopodlažní budova na obdélném půdorysu, situovaná vně samotného areálu hřbitova, do něhož se obrací svou východní a jižní stranou. Severní průčelí (u vstupní brány) je tříosé, zakončené trojúhelným štítem. Dolní část fasády chrání sokl, obložený kamennými deskami nepravidelného tvaru, nároží zpevňují cihly. Sokl od vyšší části stěny odděluje plochá římsa, nahoře oplechovaná. Obě nároží jsou opatřena lizénou (začíná až nad úrovní soklu), plynule přecházející v obloučkový vlys, lemující štít. Všechny tři osy této fasády jsou v profilované šambráně, horní část má tvar půlkruhu. V obou krajních osách je nové dřevěné dvoukřídlé okno (každé křídlo je dvěma vodorovnými příčlemi rozděleno na tři tabulky), tenký poutec odděluje horní vyklápěcí část – tu člení dva půlkruhy vedle sebe a kruh nad nimi. Pod okny je oplechovaná parapetní římsa. Střední osa je zazděná. Pod střední a levou osou jsou vždy tři plastické štukové čtverce, pod pravou osou chybí (jsou zde dvířka elektrických skříní). Uprostřed štítu, jenž průčelí završuje, se nachází kruhový okenní otvor, bez výplně. Sedmiosé západní průčelí má sokl stejného provedení, jako severní - díky zvedajícímu se terénu však na jižní straně chybí (případně je zakryt terénem). Střední osa této fasády je umístěná v mělkém rizalitu, lemovaném lizénovým rámem – pod horní lizénou je navíc obloučkový vlys. Osu vyplňují velké vysoké dvoukřídlé dřevěné dveře do průjezdu, zakončené segmentovým obloukem. Dveře jsou rámové konstrukce, každé křídlo má tři části - v dolní jsou dvě menší obdélné výplně vedle sebe, ve střední dvě větší (s vystouplým zrcadlem s vybranými rohy), horní část je nedělená (opět s obdobným zrcadlem). Nad zaoblenou hlavní římsou se ve střední ose zvedá atikový nástavec, orámovaný lizénami a ukončený profilovanou římsou. V ploše atiky, vymezené lizénovým rámem, se nachází třináct plastických čtverců vedle sebe – stejných, jako na severním průčelí pod okny. Nad střední částí atiky je ještě půlkruhový štít, lemovaný římsou. Fasáda vpravo a vlevo od rizalitu je provedena shodně symetricky. Opět jsou zde stejné lizénové rámy a obloučkový vlys, pod okny je po třech čtvercích. Na rozdíl od severní je na této fasádě lizéna i nad soklovou římsou. Lizéna člení fasádu také svisle mezi okny, a to vždy mezi krajním oknem a dalšími dvěma (tj. krajní okno, lizéna, jedno okno, další okno). Rytmus okenních os je tedy takovýto: krajní okno a dvě okna vedle sebe (směrem ke střednímu rizalitu). Okna jsou stejného provedení, jako okna severního průčelí. Východní průčelí je jednodušší protějšek západního, na fasádě chybí zdobné prvky. Rozdělení os je stejné. Horní vyklápěcí části oken jsou na tomto průčelí nečleněné a vrata jsou bez ozdobných výplní. Posledním rozdílem jsou dveře, nacházející se místo okna v krajní severní (pravé) ose. Jsou nové dřevěné jednokřídlé, dělené na tři úrovně - vždy po dvou obdélných výplních. Nad dveřmi je poutcem oddělený, poměrně vysoký, půlkruhově zakončený zasklený nadsvětlík, rozdělený sluncovitě třemi příčlemi.Ke dveřím vede jednoramenné schodiště, situované podél průčelí. Vlevo od dveří jsou na zdi dřevěná prosklená dvířka (patrně od schránky na milodary). Stěna je ukončena zaoblenou hlavní římsou. Jižní průčelí je bez otvorů a architektonického členění. Budova má sedlovou střechu, krytou drážkovými taškami. Ve střeše je na severní straně cihlový neomítnutý komín a na západní straně výlez na střechu.