Pamětní kříž Zachariase Kellnera

Pamětní kříž sestává z čtyřhranného soklu, pilířovitého nástavce a samotného kříže. Na nízkém kamenném stupni spočívá širší hranolová základna soklu, která přes zvonovnici přechází v užší střední část v podobě vysokého hranolu, ukončeného vyloženou profilovanou římsou. Na soklu je osazen nástavec nesoucí kříž mající formu štíhlého, čtyřbokého, směrem vzhůru se zužujícího pilíře, ukončeného vyloženou profilovanou římsou a ve spodní části doplněného širší, hranolovou, nahoře okosenou základnou. Stěny pilíře jsou dekorovány rytými rámy kasulového tvaru. Pilíř nese nevelký jetelový kříž s trojlaločným ukončením břeven a s drobným reliéfním korpusem. Na čelní straně soklu v rytém obdélným rámu s ujmutými rohy německy psaný majuskulní nápis: „ZUR GEDAE / CHTNVS SEINES H / IERVN WEITHER /SCHLAGENEN SO /HN SZACHARIAE / HAT DIES SEIN / VATTER PAVL K / ELLNER VON K / LEIN SELOWITZ / ERICHTET /ANO 1759“. (Na památku svého syna Zachariáše, který zde zemřel, postavil jeho otec Pavel Kellner z Želovic roku 1759).