malá sýpka

Malá sýpka je patrový zděný objekt na obdélném půdorysu. Dvouosé jihozápadní (přední štítové) průčelí, opatřené v dolní části soklem, člení lizénové rámy – vždy jeden v každém podlaží. Všechny čtyři osy vyplňují stejná okna – dřevěná dvoukřídlá ve špaletě, s křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Kolem oken je jednoduchá šambrána. Nad patrem, zakončeným profilovanou hlavní římsou, se zvedá lichoběžníkový štít. Ve štítu jsou dvě menší obdélná okna v šambráně. K severozápadní straně objektu je přiložena zděná patrová arkádová pavlač, zakrývající severozápadní průčelí a zároveň tvořící součást severovýchodní fasády sýpky. Tato fasáda, chráněná v dolní části nízkým soklem, je dvouosá. Člení ji mezipatrová lizéna a dále dva průběžné pilastry se soklovou patkou a jednoduchou římsovou hlavicí. Druhým „pilastrem“ je vlastně severovýchodní stěna arkádové pavlače, která oproti stěně mírně předstupuje a nahoře má stejnou římsu, jako pilastr. Pavlač, stejně vysoká jako sýpka, je na této straně v obou podlažích prolomená půlkruhově zakončeným obloukem. Ve všech čtyřech osách vlastní sýpky je stejné okno – včetně orámování – jako na protější jihozápadní straně. Nad profilovanou hlavní římsou se nachází lichoběžníkový štít – opět se dvěma obdélnými okny v šambráně. Jak již bylo uvedeno, zakrývá severozápadní stěna pavlače fasádu vlastní sýpky. Pavlač je členěná průběžnými pilastry s jednoduchou římsovou hlavicí - pilastry jsou u nároží a rovněž oddělují tři půlkruhově zakončené oblouky arkád. Pavlač má trámový záklopový strop, v její jihozápadní části je schodiště z prvního patra do přízemí. Na vnitřní jihozápadní stěně pavlače je v úrovni patra nápisová tabulka s textem: „Anton / Scheitha?? / Anno 1877 (??) / W T L“. Sýpka má polovalbovou střechu, krytou bobrovkami.