výměnek

Výměnek je zděná přízemní budova na protáhlém obdélném půdorysu, předním štítem orientovaná do návsi – tj. k jihu. Jižní průčelí je jednoosé - uprostřed stěny je novodobý okenní otvor, v němž je trojdílné dřevěné nečleněné okno ve špaletě. Na obou bocích okna je na stěně barevný červenohnědý pruh, který se směrem vzhůru šikmo rozšiřuje. Průčelí vrcholí trojúhelným štítem, v němž je novodobé čtvercové okno, lemované podobně jako okno v přízemí. Fasáda má hrubou omítku, v prostoru mezi oběma okny se na stěně nachází červenohnědý ozdobný kosočtvercový motiv. Východní průčelí je dvouosé, v obou osách jsou novodobá dvoudílná dřevěná okna ve špaletě, s nečleněnými křídly a se stejným orámováním jako mají okna na jižní straně. Tak, jako všechny ostatní strany objektu, má i tato hrubou omítku. Severní fasáda je rovněž dvouosá - v levé ose je opět podobné okno jako na východě, v ose pravé jsou novodobé vstupní dveře s pultovou stříškou z vlnitého plechu. Dnešní zadní část výměnku je patrně novodobou přístavbou - má rovnou střechu, zatímco přední část zakončuje na severu trojúhelný štít. Západní stěna výměnku je bez otvorů. Nad jižní částí domu je sedlová střecha, krytá bobrovkami - v její východní části je jedno volské oko a zděný komín. Severní část domu má rovnou střechu, krytou vlnitým plechem, ve střeše je vysoký novodobý zděný komín.