kostel sv. Filipa a sv. Jakuba

Samostatně stojící, podélná, jednolodní stavba, orientovaná podél osy sever-jih. Před severní průčelí předsazena čtyřboká věž, pětiboké presbyterium je flankováno dvěmi jednopatrovými sakristiemi s oratoří, do volného prostoru mezi rameny presbytáře a sakristie vestavěny přízemní přístavby. Stěny lodi se lomí, lodˇ má v půdoryse tvar osmiúhelníku. Fasáda je členěna lizénovými rámy. Do lodi byla po obou stranách prolomena trojice oken se segmentovým záklenkem, stejný tvar oken byl užit i u presbytáře, zde okna dvě. Sakristie s oratoří a další přístavby mají okna praoúhlá. Všechna jsou orámována šambránou. Po obvodu obíhá korunová římsa, nese sedlovou střechu, nad závěrem zvalbenou. Průčelní věž má podélně rýhovanou fasádu, do výše druhého patra vystupují nárožní lizény. Okna nad vchodem a ve zvonicovém patře orámována imitací gotického větvoví. Malá okénka v mezipatrech pravoúhlá se šambránou. Na střední osu je prolomen pravoúhlý vchod s kamenným olištovaným ostěním. Na něj navazuje vlys s triglify a reliéfními rozetami a profilovanou římsou a drobná volutová křídla. Nad portálem mramorová destička s nápisem Obnoveno 1884 a 1927, na jejím rámu vyryto 1932-1938. Loď s věží byla po stranách spojena krátkými odstupňovanými polovičními štíty, zdobeny jsou po stranách drobnými jehlanci. Věž je uzavřena jehlancovou střechou, krytinou je měď, u lodi bylo užito keramické tašky. Po obvodu celé stavby obíhá kamenný sokl. Fasádu interiéru člení svazkové pilastry, široké špalety oken a obíhající sokl. Loď je zaklenuta dvěma poli pruské placky mezi pasy, presbytář byl sklenut konchou s lunetami a pruskou plackou. Materiál: kámen, cihla, umělý kámen, omítka Kruchta nesena dvěma pilíři, sklenuta byla jedním polem pruské placky s bočními trojúhelníkovými výsečemi. Podvěží je zaklenuto plackou. Nástropní malba v zrcadle a ve výsečích mezi pasy. Materiál: kámen, cihla, umělý kámen, omítka, krytina - keramická taška, meď.