socha sv. Jana Nepomuckého

Sv. Jan Nepomucký je podán stojící v mírném kontrapostu, oděn v kanovnickém rouchu - klerice, rochetě a mozettě, s biretem na hlavě. Oběma rukama si před tělem přidržuje velký, téměř horizontálně položený krucifix. Hlava figury je pootočena k levému rameni a mírně skloněna, světcův pohled tak směřuje ke kříži. Tvář s výrazně modelovanými rysy lemují bohaté zvlněné delší vlasy a vousy. Kolem hlavy světce kovová aureola s pěti hvězdami. Figura je pojednána ve štíhlých proporcích s drobnou hlavou a niterným výrazem tváře. Měkké křivky pohybu a estetizace jemných gest umocňují dekorativní účinnost kompozice, odkazující do raně rokokových formálních schémat. Socha je osazena na čtyřbokém soklu s volutovými křídly. Na nízké kamenné podestě spočívá širší jedenkrát odstupněná kvádrová základna s vybranými rohy, přecházející přes zvonovnici v užší střední hranol s připojenými stlačenými volutovými křídly, na bočních stranách dekorovanými penízky a vegetabilními závěsy. Nahoře je sokl ukončen vyloženou profilovanou římsou, na níž je ještě připojena podnož sochy tvaru komolého jehlanu s projmutými stěnami podpírající nízký kvádrový plintus. V přední části podstavce rytý obdélný rám s ujmutými rohy a rytou datací 1773.