kříž

Ze čtyřboké širší základy s probranými rohy, ukončené oblounem, vyrůstá hranolový sokl s připojenými volutovými křídly, v horní části s reliéfně provedeným festonem. Sokl je ukončen mohutnou vyloženou profilovanou římsou. Nad ní se nachází trojdílná podnož kříže, složená ze širší hranolové základny ukončené oblounem, středního užšího hranolu a profilované římsy. Na přední straně podnože se nachází mělká nika s reliéfně provedeným výjevem bolestné Panny Marie. Na podnoži je kamenný latinský kříž s rovným ukončením břeven a širší kvádrovou patkou. Na kříži je osazen kamenný korpus provedený ve vysokém reliéfu s výraznou muskulaturou, jedná se o trojhřebý typ, kdy jsou obě nohy probity jedním hřebem, pravá noha je přeložena před levou, obě kolena jsou přivrácen k sobě. Hlava s trnovou korunou je nakloněna k pravému rameni, oči Krista jsou zavřeny. Subtilně drapovaná bederní rouška je svázána vpravo, její cíp spadá podél pravého boku. Na čelní straně soklu česky psaný majuskulní nápis: TENTO KŘIŽ / GEST WNOWĚ / ZALOŽEN / KE CTI A SLÁWĚ / BOŽJ ZNÁKLADU / MATĚGE BRANČE / TOHO ČASU / RYCHTÁŘE GEHO / MANŽELKY MA / RYANY ROKU / 1824 //.