radnice

Radniční budova je situovaná při jihovýchodním koutu obdélného náměstí, na jeho východní kratší straně. Náměstí mírně stoupá směrem k farní budově a kostelu, spolu se stoupajícím terénem graduje i východní strana náměstí a vrcholí právě radnicí, resp. její věžičkou s hodinami. Radnice, fara a kostel spolu utvářejí jedinečné, pro obec charakteristické panorama. Radnice je zděná, půdorysně obdélná jednopatrová stavba zastřešená mansardovou střechou, osedlanou věžičkou. Vnější omítky má hladké, vápenné a vápenocementové, opatřené sprašujícím vápenným nátěrem. Plocha zdí je pojednána nátěrem světlého okru, aktivní prvky fasád jsou v tmavším odstínu barvy plochy zdí. Střecha je pokryta pálenou taškou bobrovkou, kladenou jednoduše. Střechou prostupuje osmiboké těleso zvonice ukončené lucernou s měděným plechem opatřenou cibulí. Na dvorní rovině střechy se dříve nacházela zděná komínová tělesa, dnes zřejmě zaslepená v prostoru půdy. Fasáda hlavního průčelí je rytmizována nízkým soklem, lizénovým rámcem a podokapní římsou. Hlavní průčelí je logicky orientované do prostoru náměstí. V úrovni přízemí je čtyřosé. V druhé ose zleva je prolomeno vstupním portálem, zaklenutým mírně stlačeným obloukem. Otvor je rámován barokně profilovanou šambránou s ušima a hlavním klenákem. Druhé nadzemní podlaží vykazuje pět okenních os. Okenní otvory obou podlaží jsou téměř čtvercové, v přízemí převažuje šířka, v patře výška. Osazené jsou dřevěnými dvojitými špaletovými okny, která jsou členěna do tvaru písmene „T“.