socha sv. Václava

Socha se nachází v jihozápadní části citolibského náměstí, při jižní horní straně, před budovou fary. Sem byla v rámci transferu umístěna přibližně na osu její fasády. Pozemek je zde mírně svažitý směrem od fary k severu, travnatý, nicméně bezprostřední okolí podstavce je vysypáno kačírkem. Figura se obrací čelem k severu, po levé ruce má hlavní průjezdní komunikaci. Za zády má faru v odstupu cca deset metrů. Jedná se o světeckou sochu na dvoustupňovém vysokém podstavci. Materiálem je nepříliš kvalitní poměrně hrubozrnný pískovec se špatným pojivem. Fundament má plochý širší stupeň v úrovni terénu, na ni navazuje vyšší hranolová hruběji přitesaná část. Následuje dvojitý podstavec (2x patka, 2x dřík, 2x hlavice). Spodní podstavec je větší, horní v rámci kompoziční logiky menší. Římsy podstavce jsou poměrně jednoduše profilovány. Plochy dříků člení rytá zrcadla bez nápisů. Samotná socha sv. Václava je postavena na jednoduchý nízký plintus. Světec je zobrazen v čelním pohledu. Tělo má jednoduchým způsobem esovitě prohnuto, hlava je zobrazena ze tříčtvrtečního profilu. Václav je oděn do slavnostní plátové zbroje, která je doplněna o výrazně dynamicky ztvárněný plášť. Na hlavě má knížecí čapku s křížkem. Pravá ruka přidržuje kopí s korouhví, levá pak štít s přemyslovskou orlicí. Štít je postaven na zem, opírá se o světcovu levou nohu.