výklenková kaple sv. Apolónie

Kaple je situována u jižního okraje obce Cítoliby, v zatáčce silnice do Brlohu, na křižovatce s místní nezpevněnou cestou. Terén je zde rovinný, kaple je obsypána v šířce cca 0,5m kačírkem. Ze západní a severní strany ji od asfaltového povrchu komunikace odděluje obrubník, na jižní a východní straně k obsypu přiléhá travnatý porost. Jižně vedle kaple je umístěna informační tabule. Jde o zděnou, pozdně barokní, výklenkovou kapli. Půdorys má přibližně obdélný, rozvlněný. V poměru k půdorysu je značně vysoká. Otevřena je na širší straně, v celé výšce průčelí, vstup není nijak uzavřen. Zdivo má omítané. Vnější omítka má novou okrovou barevnost, na soklu tmavou, ostatní stěny jsou světlé. Vrchní partie je kryta prejzy. Vnitřní prostor patinově okrové barevnosti je zdoben, zejména v horní části a klenbě, restaurovanými fragmenty malířské výzdoby. Fasáda kaple je horizontálně členěna na soklovou partii, střední hladkou část, vpředu akcentovanou svazčitými pilastry podpírajícími přerušené kladí, a na korunní římsu tohoto kladí, která podobně jako sokl obíhá celý obvod stavby. Korunní římsa je přerušena pouze vpředu, kde na ni dosedá římsový segment záklenku. Dynamicky na konvexním půdorysu koncipované převýšené průčelí kaple má vstupní otvor obloukovitě klenutý, vroubený polosloupy podloženými pilastrem. Párové srostlice dvojic polosloupů a pilastrů mají kompozitní hlavice. Ve vrcholu oblouku je umístěna kartuš obepnutá páskou s akantem obsahující původně fundátorský erb. Zadní nároží kaple mají stražené hrany, s odsazením. Objekt je kryt prejzovou krytinou. Střecha je zezadu zvalbená, natolik nízká, že nepřevyšuje římsový segment záklenku průčelí.