socha sv. Barbory

Socha se nachází zhruba uprostřed západní strany citolibského náměstí. Umístěna je na rovinném travnatém pozemku, čelem se obrací k východu, k hlavní průjezdní komunikaci, od které je vzdálena 7 resp. 12 metrů. Za zády má v odstupu přízemní hospodářský objekt zámku. Celek se skládá z nekomplikovaného, obvykle architektonicky článkovaného podstavce statického výrazu a vlastní figury světice v životní velikosti podložené čtvercovým plintem. Dílo je zhotovené z mšenského pískovce. Soklová partie podstavce je jednou odstupňovaná, ustupující profilací přechází na hranolový dřík. Ten je členěn vrypy vymezenými svisle obdélnými prázdnými zrcadly s rohy okosenými čtvrtobloučky. Zrcadla jsou značně rozryta nečitelnými zbytky znaků, jde zřejmě převážně o vandalské zásahy z různých dob. Římsová hlavice je nad oblounovým prstencem vyklenuta fabiónově, navazuje jednou odstupněná římsa. Na římsovou desku navazuje čtvercový prostý plintus sochy. Figura je oděna do dlouhého, bohatě zřaseného, v pase staženého šatu, v dolní partii dvojdílného. Ozdobný lem svrchní látky se nachází nad úrovní kolen, spodní splývá až k nártům. Záda a ramena překrývá navíc vzdutý svrchní plášť. Levou ruku má světice na prsou, pravou pozdvihuje kalich, ke kterému vzhůru obrací hlavu. Dlouhé vlasy má stažené do uzlu, cop jí splývá na záda. Hlavu zdobí kamenná korunka. Za levou v kontrapostu pokrčenou nohou je umístěna věžice, další z atributů sv. Barbory. Má kruhový půdorys, její sokl má profilaci sloupové patky. Věžice je jednopatrová, v přízemí je reliéfně naznačená elipsovitě zaklenutá brána a dvě křížem dělená okna, v patře nad kordonovou lizénou jsou okna tři. Vše završuje korunní římsa s cimbuřím. Nad ní je snad náznak kuželovité střechy překryté ale již pláštěm světice.