socha sv. Linharta

Dílo se nachází v severní části citolibského náměstí, na západní straně hlavní průjezdní komunikace, ke které se obrací čelem. Socha je od hlavní komunikace vzdálena přibližně 20m. Terén je zde travnatý, rovinný. Celek se skládá ze šestibokého fundamentu, rovněž šestibokého podstavce a vlastní figury světce. Zhotoven je z pískovce. Podstavec má okrový nádech, socha je zpatinovaná do šedočerna, kovová berla světce je zlacená. Jednostupňový fundament o výšce dvou stupňů je zcelen dnes již však odpadávajícími cementovými tmely. Podstavec sochy na půdorysu mírně zploštělého hexagonu je architektonicky článkován. Nevysoká kónická soklová část zakončená oblounem je zřejmě nepůvodní, cementová. Hlavice podstavce je, oproti párové soše, pouze římsová, nerozvinutá do kladí. Pod horní římsu jsou zavěšeny na všech stranách v tomto případě delší čabraky se střapci. Vlastní dřík je architektonizován reliéfně vystouplými zrcadly s obloučkem projmutou spodní a horní stranou. Svojí kompozicí spíše statická skulptura mírně nadživotní velikosti se skládá z vlastní postavy světce držícího berlu a malého beránka, který leží u jeho pravé nohy. Sv. Linhart v biskupském rouchu, s mitrou na hlavě, zdviženou levou rukou žehná, pravou přidržuje u těla zlacenou kovovou berlu opřenou o špičku levé nohy.