socha sv. Prokopa

Dílo se nachází v severní části citolibského náměstí, na východní straně hlavní průjezdní komunikace, ke které se obrací čelem, avšak přímému výhledu brání vzrostlý strom. Socha je od hlavní komunikace vzdálena přibližně 20m. Terén je zde travnatý, rovinný. Celek se skládá ze šestibokého podstavce a vlastní figury světce. Zhotoven je z pískovce. Podstavec má okrový nádech, socha je zpatinovaná do černa, některé její převážně liniové prvky jsou akcentovány zlacením. Podstavec sochy na půdorysu zploštělého hexagonu je architektonicky článkován. Převýšená soklová část po křivce plynule vystupuje ze širšího jednostupňového fundamentu. Spodní římsa dříku podstavce odpovídá členěním patce podložené plintem. Horní římsová hlavice zase rozvinutému kladí. Pod horní římsu jsou zavěšeny na všech stranách čabraky se střapci. Vlastní dřík je architektonizován reliéfně vystouplými zrcadly se segmentově projmutou spodní a horní stranou. Svojí kompozicí poměrně dynamická skulptura mírně nadživotní velikosti, podložená přibližně dvojstupňovým amorfním plintem, je vlastně sousoším hlavní vzpřímené postavy světce a menší klečící okřídlené figury ďábla na řetězu. Sv. Prokop v biskupském rouchu, s mitrou na hlavě, drží v levé ruce řetěz, na jehož druhém konci je uvázán ďábel v podobě padlého anděla, který se krčí u jeho pravé nohy.