kostel

Kostel vznikl jako novostavba mezi léty 1764-1770 na náklady majitele stříleckého panství, Františka Josefa hrabětě Küneburga. Plány vytvořil Kryštof Meywald, zednický mistr ve Střílkách. Poslední dokončovací práce po Meywaldově smrti vedl Jan Antonín Grimm, zednický mistr v Kroměříži. Kvůli technickým problémům, které se po dokončení stavby na budově objevily, byli do Střílek povoláni také stavitelé Václav Beda z Olomouce a Pavel Malenovský ze Slavkova s tesařským mistrem Antonínem Haškou, kteří navrhli drobné úpravy oken a střech nad sakristií a oratoří. Kostel je situován na prostranství při severovýchodním okraji obce. Od náměstí směrem na východ terén pozvolna stoupá do vysokého kopce a chrám je ještě vyzdvižen na mírné návrší, které se nachází na vrcholu tohoto kopce, takže představuje jednu z nejvýše položených budov obce. Jedná se o orientovanou podélnou jednolodní sálovou stavbu na půdoryse latinského kříže. Obdélný presbytář je zakončen půlkruhovým závěrem a po stranách jej lemují dvě nižší prostory na obdélném půdoryse: na severní straně je to sakristie a v prostoře na straně jižní se původně nacházela oratoř. K presbytáři přiléhá delší obdélná loď, která je na svém východním konci na každé straně rozšířena o jeden mělký výklenek s polygonálním vnějším pláštěm. Celková podélná dispozice kostela tím získává příčnou osu a nabývá tak zhruba tvaru latinského kříže. Nad západním vstupním průčelím se tyčí čtyřboká hranolová věž. Věž v podobě zvonicového patra plynule navazuje na ústřední, výrazně vystupující rizalit hlavní fasády a je oproti němu pouze o něco málo užší. V rizalitu je prolomen hlavní vstup do kostela. Ten je opatřen hladkým, jedenkrát odstupněným, pravoúhlým a v horní části mírně zalomeným lištovým ostěním. Na horní straně ostění je na ústřední ose vstupu, resp. celé hlavní fasády, osazena kamenná nápisová deska (viz samostatný evidenční list). Nad portálem se nachází výrazně plasticky ztvárněná supraporta, která představuje jedinou výtvarně akcentovanou část celé fasády. Supraporta je završena téměř do půlkruhu vypjatou, bohatě profilovanou římsou, která po stranách přechází v krátké vodorovné úseky. Plocha mezi ní a ostěním je vyplněna kartuší nepravidelného tvaru, která nese znak stavebníka kostela, hraběte Küneburga. Bohatě dekorativně utvářený rám kartuše je sestaven z mušlovitých útvarů, volut a boltců. Po jeho obvodu se vine vavřínová girlanda, jejíž konce jsou upevněny pod krajními vodorovnými úseky římsy, kde volně spadají dolů. Prostor v těchto místech je vyplněn rámem z pásků, zakončených volutkami, který je ve středu vyplněn reliéfním pásem přibližně čabrakovitých útvarů. Kruhové zrcadlo kartuše je opatřeno výrazně plasticky vystupujícím rámem, tvořeným dvěma volutovými křídly, které jsou na vnitřní straně dekorovány perlami. Fasáda je po celém obvodu kostela hladká a rytmizována je pouze vysokými lezénovými rámy, které dosedají na vyšší, dvoustupňovou podnož. Na horní části lezénového rámu dosedá kladí, které je tvořeno dvakrát odstupněným architrávem, širokým hladkým vlysem a bohatě profilovanou, v horní části výrazně vyloženou korunní římsou. Přístavky při kněžišti, které dosahují zhruba výšky jedné třetiny stavby, mají hladkou fasádu bez lezén. Jednotlivá pole, vymezená lezénovými rámy, jsou v horní části prolamována vysokými, na výšku obdélnými okny, která jsou završena mírně odsazeným půlkruhovým záklenkem. Stejné okno se nachází také nad hlavním vstupním portálem. Na krajních osách bočních fasád ve vstupním útvaru jsou zhruba ve středu plochy prolomena dvě drobná, na šířku obdélná okna, která osvětlují schodiště vedoucí na zvonici. Vstup na schodiště vede malým pravoúhlým portálem s hladkým ostěním, prolomeným v podnoži budovy na levé boční fasádě. Všechna okna jsou opatřena jemně profilovanými šambránami. Zvonicové patro dosedá na jakousi atikovou podnož, která dosahuje šířky vstupní fasády. Podnož je v ústřední části nad vstupním rizalitem také vyložená a zvonicové patro je umístěno v hloubce tohoto rizalitu. Podnož je členěna nízkými lezénami, dosedajícími na sokl a nesoucími drobné kladí. Ve středu podnože je prolomeno malé, příčně obdélné okno, jehož kratší strany jsou zakončeny odsazeným půlkruhem. Okno je opatřeno jemně profilovanou šambránou. Jednotlivé stěny zvonicového patra jsou lemovány čtvercovými lezénovými rámy, v jejichž středu jsou prolomena obdobná okna jako na zbývajících částech fasády. Zakončena však jsou segmentem a ve vrcholu jejich záklenku je zasazen drobný hladký klenák. Horní část lezénového rámu je nad okny segmentově vykrojená. Na rám zde dosedá kladí s dvakrát odstupněným architrávem, vlysem rytmizovaným triglyfy a profilovanou, mohutně vyloženou korunní římsou. Nad okny jsou na ploše rámu a kladí umístěny čtvercové plechové hodinové ciferníky. Boční vstupy do lodě jsou umístěny vždy ve druhé ose boční fasády, opatřeny jsou hladkým pravoúhlým kamenným ostěním a dosahují zhruba výšky podnože, kterou přesahují svými světlíky. Stěna chóru je v horní části prolomena velkým okulem. Boční přístavky při kněžišti, které mají půdorys na délku orientovaného obdélníka a jejichž rohy jsou zaoblené, jsou na severní, resp. jižní straně opatřeny vlastními vstupy. Vstupy jsou prolomeny ve východní části jejich vstupní fasády a v západní části je vždy doprovází jedno obdélné, půlkruhově završené okno s profilovanou šambránou. Vstupní otvor na severní straně je lemován kamenným ostěním (na straně jižní bylo ostění dodatečně sejmuto?). Ve středu východní strany přístavků je vždy prolomeno jedno stejně utvářené okno, zatímco západní stěna je hladká. Stěny přístavků jsou završeny profilovanou korunní římsou. Nad lodí a kněžištěm je sedlová střecha, která je nad chórem zvalbená. Na hřebeni střechy se nad kněžíštem vypíná sanktusník. Věž je zastřešena cibulí s makovicí. Hlavní vstup do kostela vede podvěžím, které je zaklenuto jedním polem křížové klenby. Obdélná loď, jejíž nároží jsou uvnitř skosená, je sklenuta plackou s výsečemi. Prostor západní části lodi je členěn kruchtou, spočívající na dvou pilířích, která je podklenutá třemi poli placek. Kruchta je sklenuta jedním polem valené klenby s výsečemi. Kněžiště je zaklenuto jedním polem valené klenby s výsečemi mezi dvojicemi pasů a chór konchou s výsečemi. Boční prostory při kněžišti jsou zaklenuty valeně s výsečemi. materiál: smíšené, hladce omítnuté zdivo; ostění, supraporta: kámen. Omítka je značně zašlá, takže má šedanou barvu. krytina: nad chórem bobrovka; nad lodí: plechová (červeně natřená) krytina; na věži a sanktusníku: měděný plech; parapet větších oken je kryt plechem.