krucifix

Kříž dotváří areál kostela a nachází se nalevo od jeho hlavního vstupu. Zřízen byl roku 1804 či 1807 a zřejmě vznikl za použití starších částí, neboť nástavec jeho podstavce se svými formami hlásí zhruba do poloviny 18. století. Celek tak byl zřejmě sestaven ze tří částí - (nové?) podnože, staršího nástavce a nově vytvořeného vlastního kříže s korpusem. Kříž stojí na dvou přístupových stupních čtvercového půdorysu, z nichž horní je značně menší. Vlastní kříž s korpusem Krista je vyzdvižen na vysokém podstavci, který se skládá ze dvou základních částí. Hranolová, masivní, na šířku orientovaná podnož je dvoudílná. Obě její části jsou stejně vysoké, avšak spodní část je o něco širší. Na čelní straně horní části se nachází vpadlá výplň ve tvaru horizontálně orientovaného obdélníka s vykrojenými rohy. (Na její ploše se snad nacházel nápis, který obsahoval jméno věřícího, jenž nechal kříž ex voto zřídit, a který je dnes setřen. Podle původního evidenčního listu z roku 1967 měl nápis znít: Ex voto lath. Sladeczek.) Na podnož dosedá odlehčený, na výšku orientovaný, čtyřboký nástavec, který spočívá na nízké, jedenkrát odstupněné podnoži. Hlavní část nástavce tvoří kvádr, který je na obou stranách lemován volutovými křídly. Vnější strana křídel je zdobena dekorativním tesaným reliéfem, který tvoří postranní, v horní části zaoblené pásky, jež jsou ve vrcholu zakončeny volutami. Nad volutami je zde umístěna mušle a z volut dolů spadá zvonkovitý střapeček. Vnější plocha vlastních volut pod reliéfem je kanelovaná a v kanelurách jsou umístěny trubice. Čelní stěna nástavce je členěna vpadlou plochou, ve které je vsazena deska, která je natřena světle modrou a je do ní vyryt dvouřádkový majuskulní nápis, vyznačený zlatou barvou: SVATÝ KŘÍŽI// TEBE CTÍME.// Tato deska byla osazena neznámo přesně kdy a nahradila původní desku s nápisem BENEDICITE CRUCEM. Tento starší nápis obsahoval chronogram, kterým bylo datováno zřízení kříže. Podle frekvence písmen, resp. římských číslic v textu se mohlo jednat jak o rok 1804 tak 1807 (nápis je přepsán na evidenčním listu z roku 1967, avšak bez bez vyznačení chronogramu). Zadní stěna nástavce je členěna obdélnou vpadlou výplní, která vyplňuje téměř celou její plochu. Nástavec je završen kladím s profilovaným architrávem, hladkým vlysem a výrazně vyloženou profilovanou římsou. Na nástavec dosedá vlastní kříž, který spočívá na čtvercovém podstavci a opatřen je dvoudílným soklem členěným římsou. Na přední stranu prostého latinského kříže je přibit korpus Krista. Jedná se o čtyřhřebý typ, obě Kristovy nohy spočívají v klidu vedle sebe a nárt každé z nich je proboden vlastním hřebem. Nohy jsou jen mírně ohnuty po tupého úhlu, pravá noha je pokrčená o něco výrazněji a je pouze velmi mírně vytočena do strany. Kristova bedra jsou kryta zřasenou drapérií, jejíž cípy jsou převázány na Kristově levém boku, odkud ve zvlěných záhybech spadají dolů. Kristova hruď je vypjata a jeho hlava je zakloněna vzad a klesá k pravému rameni. Obličej, lemovaný plnovousem a delšími vlasy, na kterých spočívá trnová koruna, Kristus obrací k nebesům. Ve vrcholu kříže je přibita horizontálně orientovaná destička s nápisem INRI. Na zadní části kříže vyčnívají konce hřebů, kterými jsou probobeny Kristovy dlaně a chodidla. Korpus je natřen hnědou barvou; destička je natřena světle modrou barvou a písmena jsou na ní zvýrazněna zlatou. materiél: kámen