heraldický náhrobek Mathiase Smetany z Eulenbergu

Klasicistní náhrobek složený s hranolové základny, na kterou dosedá sokl tvaru rakve, ze které vlastní náhrobek tvaru komolé pyramidy. Ve vrcholu samostatný dekorativní článek tvaru polokoule. Hranolový sokl je na přední straně otevřen mělkým segmentově klenutým výklenkem rámovaným kvádrováním. Ve výklenku lebka s kostmi. Na segmentovitě ukončenou základnu dosedá sokl rakvovitého tvaru. Přední strana zvýrazněna jednoduchou linkou kopírující okraje Uvnitř šestiřádkový minuskulní nápis psaný německou novogotickou polokurzívou. Hier ruhet / der in einen Alter von 55 Jahren / am 16. Marz 1803 / verstorbene / Herr Mathias Smetana edler / von Euelenberg. Na čelní straně komolého jehlanu ve spodní části lemovaného jednoduchým páskem je umístěn erb Matyáše Smetany. Jednou dělený erb na dvě stejné poloviny. V horní polovině je černá orlice.Spodní polovina je šikmý hrotem rozdělená na nestejné třetiny. V prostřední třetině je umístěna sova, v okrajových hvězdy. Na erb dosedá turnajová přilba hledící vpravo s klenotem v podobě rozevřených orlíčích křídel. Z bočních stran přilby vyrůstají a splývají bohatě zřasené fafrnochy s akanty. Ve vrcholu náhrobku je umístěn dekorativní čuček. Materiál a technika: mušlový vápenec Rozměry: v: 187 cm; š: 91 cm h: 23 cm