dům

Dům č. e. 4 je patrový, převážně roubený objekt na protáhlém obdélném půdorysu, štítovým průčelím orientovaný do návsi. Roubená je přízemní světnice a celé patro, zděná je hospodářská část přízemí. Jihovýchodní fasáda (přední štítová) je trojosá, patro je vynášené na podstávkách. Ve všech osách obou podlaží jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná okna, s vnějšími křídly v líci. Přízemní okna jsou o něco větší, než okna v patře. Křídla člení dvě vodorovné příčle na tři tabulky. Kolem oken je dosti široká profilovaná dřevěná šambrána, dole doplněná o profilovanou parapetní římsu. Obdobné - o něco užší - orámování mají i okna v prvním patře, jejichž křídla jsou rozdělená vodorovnou příčlí na poloviny. Dolní část stěny je opatřená nízkým zděným soklem, na němž stojí sloupy podstávek. Sloupky jsou na hranách zdobené výřezy oválného a zubovitého tvaru, tyto dva motivy se střídají také na subtilních páscích. Plochu mezi pásky kryjí svisle položená prkna. Okraj ližiny, mezi podstávkami obloukovitě vykrojené, na dolním okraji opět zdobí vyřezávání, střídající oválný či půlkruhový motiv se zubovitým. Stejně je provedená i spodní část dolního trámu světnice v patře. Bedněný štít je rozdělený do několika polí, spoje mezi prkny kryjí lišty. Ve střední části jsou prkna kladná svisle, ve všech třech rozích štítu pak klasovitě. Střední pole štítu nahoře odděluje profilovaná lišta, pod ní jsou obloučkovitě vyřezávaná prkénka, tvořící spolu s krycími lištami arkády. Obloukovité vyřezávání se nachází i na bočních okrajích této střední části. Ve štítu jsou podávací dveře, umístěné poněkud asymetricky – vpravo od střední osy. Jsou provedené stejně, jako okolní část štítu. Vpravo od dveří je drobný větrací otvor tvaru čtyřlistu. Dva větrací otvory – tentokrát ve tvaru srdce – jsou i v horním klasovitém trojúhelníku štítu, rozděleném svisle lištou na poloviny. Jihozápadní průčelí tvoří roubená přízemní světnice, zděná hospodářská část a roubené patro. Při terénním šetření nebyl přístup k jihovýchodní části této fasády, popsána bude tedy pouze část severozápadní. Ve zděném přízemí, chráněném dole soklem, jsou na této straně domu tři otvory - uprostřed dveře a po obou jejich stranách okno. Dveře jsou jednokřídlé dřevěné, okna mají v líci neotvíravé poloprůhledné zasklení. Roubené patro v celém úseku průčelí lemuje dřevěná pavlač. Její provedení je jednoduché – svisle bedněné, bez krycích lišt. Na jihovýchodní straně (do návsi), kde přiléhá ke světnici v patře, je však zdobnější. Spoje kryjí široké lišty, nahoře a dole je ozdobně vyřezávané zakončení (dole drobnější, nahoře méně výrazné). Sloupky na pavlači jsou jednoduché, pásky mají vnější okraj vlnovkovitě vyřezávaný. Ve střední části roubeného patra jsou jednokřídlé dřevěné dveře, směrem doleva od nich je stěna bez otvorů. Na severozápadě se k domu napojuje přízemní zděný přístavek, přístupný dvoukřídlými prkennými vraty v jihozápadní stěně. Nad vraty je na šířku orientovaný obdélný okenní otvor, zevnitř zabedněný. Přístavek má pultovou střechu, jihozápadní štít je svisle bedněný se spoji, krytými lištami, ve štítu jsou dvoukřídlé podávací dveře stejného provedení. Ze severovýchodní fasády je zvnějšku viditelná pouze část patra, přízemí tedy nebude popsáno. Světnice v patře je na této straně domu bez otvorů. Ve středním úseku roubené stěny je obdélné nedělené okénko ve špaletě, lemované jednoduchou dřevěnou šambránou. Dům má sedlovou střechu, krytou bobrovkami v několika barevných odstínech (jejich skládání nemá výtvarný záměr, jde spíše o různé etapy obnovy krytiny). Na severovýchodní straně je v přední části střechy, blízko hřebeni, zasazený režný cihlový komín (uvnitř něj je pak ještě trubkový). Na jihozápadní straně jsou ve střeše dva výlezy na střechu či střešní okna. Poznámka: popis odpovídá stavu objektu v květnu 2006.