brána

Zděná omítnutá bloková brána má obdélný tvar. Půlkruhově zakončený otvor pro vrata lemuje šambrána. Dvoukřídlá dřevěná vrata jsou rámové konstrukce – obě křídla rozděluje široké vodorovné prkno na poloviny a tyto poloviny pak užší prkno svislé na další dvě pole. Široká prkna jsou kladena klasovitě, a to jak v dolní, tak v horní části. Brána má pultovou stříšku, tvořenou taškami - se sklonem směrem do dvora. Severovýchodně od brány (směrem k domu č. e. 4) se napojuje branka pro pěší. Zeď je zde nižší, než u vlastní brány (nad zdí se nachází pavlač domu č. e. 4). Obdélný otvor branky lemují trámy, dveře jsou jednoduché - ze svisle kladených prken. Jihozápadně od brány se nachází nižší krátká zeď, napojující se šikmo k domu č. e. 5. Poznámka: popis odpovídá stavu objektu v květnu 2006.