sýpka

Sýpka je zděná omítnutá budova na obdélném půdorysu se schodišťovým přístavkem v jihozápadním průčelí. K sýpce se napojují dvě stavby – na levé straně jihozápadní fasády je to přízemní domek, na severu pak bašta. Zvnějšku není členění interiéru sýpky na podlaží zcela zřejmé – na jihozápadní straně se jeví jako třípodlažní, umístění otvorů v horní části protější strany však neodpovídá ani jednomu z horních dvou podlaží. Jihozápadní průčelí má jižní nároží zpevněné mohutným opěrákem obdélného půdorysu. Opěrák má velmi širokou základnu s vysokým soklem, směrem vzhůru se mírně zužuje. Sahá až k úrovni horního podlaží, korunu zdiva kryjí bobrovky. Výrazným prvkem jihozápadní fasády je obdélný schodišťový přístavek, jehož přední stěnu zakončuje vysoký trojúhelný štít. Uprostřed této jihozápadní stěny přístavku jsou dva velké otvory nad sebou. Dole je to půlkruhově zakončený otvor, umožňující vstup ke schodišti, které vede do suterénu (dolního podlaží). Nahoře je pak obdélný otvor – nahoře se stlačeným obloukem – vedoucí do horní části interiéru přístavku. Jihovýchodní stěna je v levé třetině plná, střední a pravá strana jsou pak volné. Tudy je přístupné cihlové jednoramenné schodiště, které vede ke vstupu do prvního podlaží sýpky. Přístavek má sedlovou střechu, krytou dvojitě kladenými bobrovkami. Část stěny sýpky vpravo od přístavku je dvouosá. V dolním podlaží, těsně nad terénem, jsou dva obdélné, na šířku orientované okenní otvory, lemované novodobým kamenným ostěním – levý z nich je zazděný. Ve dvou vyšších podlažích jsou v obou osách okna stejného provedení, jako okna do dolního podlaží. V ose vpravo od přístavku jsou ostění původní (zde otvory chrání mříž z esovitě zprohýbaných prutů), v ose pravé jsou novodobá. V této ose je mezi oknem v dolním a středním podlaží ještě jeden malý otvor. Stejná okna, jako na straně vpravo od přístavku, jsou i v ose vlevo od přístavku. V ose čtvrté zprava jsou ve všech podlažích stejná okna, včetně ostění, jako v ose druhé zprava. Zbývající část stěny je zakrytá přístavkem domku. Fasádu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Jihovýchodní průčelí, zakončené trojúhelným štítem, je podepřené třemi opěráky. Dva jsou u nároží, třetí pak uprostřed. Opěrák u jižního nároží navazuje na opěrák u jihozápadní stěny. Je o něco nižší, dole má opět sokl a korunu zdiva kryjí bobrovky. Stejně je provedený i střední opěrák, třetí – u východního nároží – je o něco užší a vyšší. Otvory jsou na této straně sýpky tři – všechny stejně provedené. Dva vedle sebe jsou v úrovni horního podlaží, třetí pak uprostřed štítu. Jde o obdélné, na šířku orientované okenní otvory, lemované šambránou se zvýrazněným vnějším okrajem a zabezpečené jednoduchou mříží. Protějškové severozápadní průčelí má dolní a střední část zakrytou hradbou a u nároží pak baštou. Severovýchodní průčelí obsahuje obdobné okenní otvory jako na protější straně, stěnu opět zakončuje profilovaná hlavní římsa. Sýpka má sedlovou střechu, krytou dvojitě kladenými bobrovkami. Na jihozápadní straně je ve střeše pět symetricky rozmístěných volských ok (tři jsou výše – s menším otvorem, dvě zbývající níže, v mezerách – jejich otvor je širší).