fara

Budova fary se nachází na vyvýšenině v severozápadní části města, v blízkosti kostela. Hlavní průčelí samostatně stojící jednopatrové dvoutraktové budovy obdélného půdorysu završené mansardovou střechou je obráceno na jihozápad, do Kostelní ulice. Na něj východním směrem navazuje zděná brána směřující do rozlehlého uzavřeného dvora s hospodářskými staveními, který je součástí areálu fary. Hlavní průčelí je symetricky prolomeno sedmi okenními osami, přičemž v místě prostřední osy je v přízemí vstup, v patře zdvojená okna. Vstupní portál je obdélný, rámovaný kamenným ostěním završeným mohutným klenákem. Obdélný světlík v nadpraží je obklopen volutami, které nesou ve středu segmentově vypjatou bohatě profilovanou římsou. Nad ní je zavěšena kamenná kartuš se znakem premonstrátského kláštera v Louce s letopočtem 1732 a iniciálami opata Antonína Nolbecka (ANAL). Okna v přízemí i patře jsou obdélná, rámovaná kamennými zalamovanými šambránami. Otvory v patře jsou vyšší a mají podokenní římsy. Fasáda v přízemí je hladká, v patře, které je odděleno kordonovou římsou jsou jednotlivé okenní osy vymezeny lištovými šambránami, které jsou okolo prostřední osy zdvojené. V podstřeší obíhá bohatě profilovaná korunní římsa. Obdobně jsou členěny i ostatní fasády, přičemž severovýchodní – nádvorní fasáda má také shodný počet okenních os, pouze kamenný obdélný portál v přízemí postrádá zdobenou supraportu, v nadpraží je segmentově završený světlík. Jihovýchodní fasáda je dvouosá, severozápadní s jednou okenní osou. Prostory v přízemí mají valené klenby se styčnými výsečemi, v patře jsou místnosti plochostropé, na některých podhledech jsou štukové zrcadlové rámy.