kostel Panny Marie Sněžné

Kostel P. Marie Sněžné je zděná omítnutá stavba s obdélnou lodí, užším presbytářem s trojstěnným závěrem a s hranolovou věží, napojující se v ose na závěr. Jednoosé severozápadní průčelí je zpevněné na obou nárožích mohutnými, velmi vysokými opěráky z kamenných kvádrů. Opěráky jsou dvakrát odstupňované, nad horní římsou je zužující se část, která se napojuje ke zdi lodi. V ose průčelí se nachází půlkruhově zakončený vstup, lemovaný kvádry - na bocích otvoru se střídá širší a užší kvádr nad sebou, drobnější klenáky v horním oblouku jsou stejně velké. Ve vrcholu oblouku je otvor včetně klenáků vyvýšený do špičky. V hluboké špaletě jsou zasazené dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, přístupné pod dvou kamenných schodech. V každém křídle jsou tři obdélné výplně nad sebou, nahoře přizpůsobené hornímu oblouku. Na pravém křídle je kovaná klika s ozdobným štítkem zámku, spoje obou křídel kryje sloupek, nahoře s vyřezávaným rostlinným motivem. Nad vstupem je půlkruhově zakončené okno ve špaletě, lemované kamenným ostěním, na bocích v dolní třetině okoseným. Dřevěné dvoukřídlé okno má poutcem oddělenou horní část. Obě křídla člení jedna vodorovná příčle, horní oblouk pak jedna příčle svislá. Jihozápadní fasáda lodi je zpevněná třemi opěráky. Opěrák u západního nároží je stejný, jako opěrák na severozápadní straně, zbývající dva jsou podobné, avšak o něco subtilnější. Jeden je uprostřed lodi, druhý u jižního nároží. V levé části jihozápadního průčelí se nachází horní část zazděného kamenného vstupního portálu – nahoře s nepatrným lomením. Na fasádě nad portálem je letopočet „L. P. 1986“. Loď na této straně osvětluje pouze jedno okno v hluboké špaletě, situované mezi středním a pravým krajním opěrákem. Jeho obdélný tvar je nahoře zakončený do velmi mírně lomeného oblouku, otvor po stranách a nahoře lemují kamenné kvádry. Okno je zasklené vitráží s postavou světce. Presbytář je o něco užší než loď, jejíž úzká jihovýchodní stěna je bez otvorů. Výška lodi i presbytáře je stejná. V jihozápadní fasádě presbytáře je jedno okno, podobné jako okno lodi. Na rozdíl od něj je jeho zasklení členěné do drobných kruhů. U styku stěny presbytáře a závěru je další opěrák – stejný, jako subtilnější opěráky lodi. Ve stěně závěru je opět stejné okno, jehož dolní a střední část má sklo z drobných kruhů a nahoře je horní část postavy světice. Jak již bylo uvedeno, na jihovýchodě se na závěr napojuje hranolová věž. Plochá římsa ji rozděluje na dolní a horní část. V jihozápadní stěně věže je po jednom okenním otvoru v obou částech. Oba jsou nahoře zakončené do mírně lomeného oblouku a umístěné v dvakrát odstupňované špaletě. Dolní okno je nižší a užší, je v něm dřevěná žaluzie s vodorovně kladenými lamelami. Podobně je tomu i ve vyšším a širším okně horním, kde je však žaluzie navíc rozdělena dřevěnými příčlemi do kříže. V dolní části věže, vlevo dole pod oknem (zhruba pod polovinou výšky tohoto úseku věže) se nachází nika trojúhelného tvaru. Na její levé straně je zazděná nápisová deska a v jejím pravém dolním rohu erb se zkříženými sekerami (nápis v dolní části zní „PANE BOZE / SMILVI SE DV / SSI GEHO“). V jihovýchodní stěně věže jsou stejná okna, jako na jihozápadní straně, navíc je zde dole dosti velké kruhové okno ve špaletě, rozdělené do kříže. Severovýchodní strana věže je provedená podobně, jako jihovýchodní, jen místo kruhového okna je vstup. Půlkruhově zakončené jednokřídlé dřevěné dveře mají přední stranu tvořenou širokými prkny, kladenými do tvaru dolů obráceného klasu a pobitými hřeby. Na dveřích je kovaná klika a ozdobný štítek kolem zámku. Otvor má kamenný portál, ke vchodu vede pětistupňové jednoramenné kamenné schodiště, lemované zděným zaobleným zábradlím. Na severozápadní stěně věže není žádný otvor. Věž má vysokou štíhlou jehlancovou střechu s výrazným námětkem, krytou plechem. Na vrchol střechy je nasazená hrotnice s makovicí a železným křížem s květovitě ukončenými rameny a kruhem kolem křížení ramen. Severovýchodní průčelí kostela je řešené podobně, jako jeho protějšek. Okno ve stěně závěru má dolní část členěnou do diagonální sítě, další dvě pole do kruhů, nahoře je pak zbytek vitráže s postavou Krista (Božské Srdce Páně). Okno v severovýchodní stěně presbytáře má zasklení členěné do kruhů. U napojení presbytáře na loď se nachází vnější kazatelna, vymezená kamenným parapetem. Jde o zděnou plošinou, nahoře krytou kamennými deskami a přístupnou po dvou kamenných schodech, přiložených ke zdi lodi. Kamenný parapet je na vnější straně členěný do tří polí vedle sebe, které jsou zdobené motivy v hlubokém reliéfu. Pravé a střední pole jsou provedené stejně – dole jsou dva lomené oblouky vedle sebe a nahoře dva plaménky, směřující svisle a nahoře spojené do kruhu. Na levém poli je dolní část stejná, nahoře je motiv tří štíhlejších, protínajících se plaménků (jeden směřuje nahoru, dva diagonálně dolů) v zaobleném trojúhelném poli. Zadní strana parapetu je bez výzdoby. Také na severovýchodní straně vede do lodi pouze jedno okno, s vitráží s postavou světce či světice. V pravé části stěny se nachází vstup, přístupný po dvou kamenných stupních (dolní stupeň je velmi široký). Obdélný otvor, nahoře zakončený do mírného lomeného oblouku, lemuje portál z kvádrů s dvojitým vyžlabením. Vyžlabení nesahá až dolů, kde jsou dva kvádry nad sebou – horní je výrazně širší. Dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce s ozdobnými výplněmi mají levé křídlo užší. Loď má sedlovou střechu s valbou na severozápadě, presbytář střechu sedlovou, s půljehlancem nad závěrem. Obě střechy mají námětek - loď větší, krytinou je prejz. Na obou koncích střešního hřebene je umístěný kovový kříž, každý odlišného provedení.