městský dům

Dvoupatrový řadový dům na hloubkové parcele s pětiosým průčelím do náměstí. Přízemí je prolomeno dvěma oblouky loubí se širokými poloeliptickými záklenky, které dosedají na hranolové pískovcové pilíře s rytými zrcadly a římsovými hlavicemi. Záklenky rámuje štuková profilace a ve vrcholu jsou doplněny lichoběžníkovými klenáky. Ve cviklu mezi oblouky je osazena deska s dekorativní ženskou hlavou. Nad prvním patrem probíhá profilovaná kordonová římsa, na kterou nasedají parapetní výplně oken 1.p. Jednoduché parapety drží volutové konzolky. Okna jsou rámována profilovanými šambránami, které přerušují samostatně umístěné bosy. Nad oknem se stýkají dvě voluty a drží mezi sebou klenák v podobě mužské hlavy podložené mušlí, okna jsou zakončena přímou profilovanou suprafenestrou - pouze střední pole s podélným zrcadlem. Okna druhého patra jsou posazena na parapetní římsu, mají obdobná ostění jako okna 1.p., jen jsou zakončena segmentovými záklenky ve vrcholu s volutovým klenákem, který záklenek svazuje se shodně vyklenutou profilovanou suprafenestrou. Nad okny probíhá další profilovaná kordonová římsa, na kterou nasedají konzolky s motivem triglyfu a malého vegetabilního závěsu. Konzolky přidržují korunní římsu, jsou řazeny po dvou vedle sebe do meziokenní osy a střídají se s oválnými okny situovanými na osu. Stěna domu je u podloubí zaklenutého valenou stlačenou klenbou s lunetami prolomena třemi otvory - vpravo segmentově zaklenutým výkladcem, ve středu pravoúhlým vstupem do domu a vlevo pravoúhlým vstupem s novodobou výplní a připojeným úzkým výkladcem. Zadní průčelí je utilitárně upraveno připojením patrového přístavku, který je tříosý s novodobými typovými okny (šesti- a čtyřdílnými). Na přístavek u pravé hrany parcely navazuje další přízemní přístavek. Střecha domu mansardová s hřebenem souběžným s průčelím, krytá plechem, směrem do náměstí opatřena třemi vikýři - střední je zděný prolomený kulatým oknem, rámují je oválná okýnka menších vikýřů.