kostnice

Kostnice se nachází ve vstupní části hřbitova, severně od kostela Panny Marie Sněžné. Jde o přízemní centrální zděnou omítnutou stavbu, jejíž půdorys má tvar čtverce se zkosenými rohy. Dolní část chrání sokl, který obíhá celou stavbu. Všechna průčelí mají stejné základní členění, a to lizénami, které jsou vždy na obou bocích stěny a také po obou stranách širokých zkosených nároží. Fasády ukončuje profilovaná hlavní římsa, která se na jihovýchodním průčelí nad lizénami u nároží zalamuje. Severozápadní průčelí dnes není vidět, protože se k němu napojuje novodobá přístavba (která není kulturní památkou). Jihovýchodní fasáda má uprostřed vstup, k němuž vede dvouramenné schodiště o dvakrát čtyřech stupních. Schodiště, přiložené k průčelí, kryje zepředu parapetní zeď, stojící na širší nízké terásce. Zeď je spárou rozdělená na dolní a horní část. Oba díly jsou tvarované stejně – střední úsek, členěný po obou stranách lizénou, je dopředu vypouklý. V dolní části je kruhový okenní otvor, horní pak zdobí obdélné, na šířku orientované vpadlé pole s dovnitř vykrojenými rohy. Boční úseky, směrem vzhůru se zvedající až do výše středního úseku, jsou naopak mírně vpadlé dovnitř. Horní část kryje přesahující parapet. Vstup do kostnice, nahoře zakončený do půlkruhového oblouku, lemuje kamenný portál. Dole jsou mírně přesahující patky, zdobené vyrytým zrcadlem s dovnitř vykrojenými rohy. Také stojky mají uvnitř vyrytý motiv – obdélné pole, dole zakončené do vypouklého středu (pole nesahá až nad patky, ale o něco výše). Paty oblouku odděluje profilovaná římsa, obě části oblouku k hlavnímu klenáku mají opět vyryté pole, jehož dolní konec je uprostřed vpadlý dovnitř. Hlavní klenák je opatřený reliéfní výzdobou. Většinu jeho plochy vyplňuje vystupující pole – jakýsi druhý klenák. Dole má vypouklý střed, boky zvlněné – nahoře s volutou, uvnitř je vyrytá linka, sledující tvar pole. Do jeho horní části zasahuje motiv, provedený ve vysokém reliéfu. Jde o přesýpací hodiny, stojící na mušlovitém útvaru, který připomíná padající proudy vody. Za přesýpacími hodinami jsou křídla, rozepjatá do stran. Pod klenákem se nachází čelně situovaná lebka, portál vedle klenáku obtáčí na obou stranách had ve zvlněné pozici. Hlava hada se opírá o pravou stranu lebky (z hlediska pozorovatele), ocas směřuje na spodní stranu levé části horního oblouku portálu. Ve vstupním otvoru jsou dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce – v dolní části mají obdélnou výplň, horní část je zasklená. Má tvar poloviny kasule, společně tedy obě křídla dveří kasuli tvoří, zasklené je buňkovitě členěným sklem. Na obou křídlech je kované kulovité madlo s rýhovaným povrchem, kolem místa jeho upevnění na dveře je pak ozdobné kování tvaru čtyřlistu s rokajovými okraji. Kovaná klika, umístěná na pravém křídle, je na obou koncích stočená (na vnějším konci směrem dopředu, na konci u dveří směrem do strany). Kolem zámku je ozdobný štítek tvaru rokajové kartuše, situované na výšku. Symetricky provedené kování, ovšem bez kliky, je i na levém dveřním křídle. Průčelí vrcholí trojúhelným štítem, lemovaným profilovanou římsou. Šířka štítu je menší, než šířka stěny, sahá k nárožním lizénám. V obou bočních průčelích (tj. severovýchodním a jihozápadním) je okno, které je nahoře zakončené do půlkruhu a dole má kasulový tvar. Okno, lemované šambránou, člení svislá příčle, umístěná v ose. Kostnice má mansardovou střechu, krytou bobrovkami. Ve vrcholu střechy je zasazená hrotnice, zhruba uprostřed rozšířená v makovici.