městský dům

Dvoupatrový řadový městský dům na hloubkové parcele se do náměstí obrací třemi okenními osami. Přízemí domu prolomeno dvěma oblouky s poloeliptickými záklenky, které dosedají na hranolové pískovcové pilíře. Podloubí je zaklenuto segmenty do traverz. Stěnu domu prolamují dva otvory - vpravo polokruhově zaklenutý výkladec, ukončený asi 60 cm nad zemí, vlevo vstup do domu s portálem se zalíčeným kamenným ostěním. Portál má projmuté horní rohy, ve vnitřní části ostění horní rohy naopak zakulacené a ve středu nadpraží masivní lichoběžníkový klenák. Osazená výplň je novodobá. Fasáda domu má okrovou barvu s bílými architektonickými prvky. Oblouky loubí rámuje kvádříková bosáž, přecházející do profilované kordonové římsy se zubořezem. Na římsu navazují parapetní výplně oken 1. p. s kruhovým centrálním motivem s rozetou. Profilované parapety nesou konzolky s triglyfy. Okna jsou opatřena segmentovými záklenky, rámují je profilované šambrány, vrcholící naddimenzovanými klenáky s motivem diamantového řezu. Okenní výplně jsou dvoukřídlé, šestitabulkové s poutcem nad polovinou výšky. Klenáky nesou profilovanou kordonovou římsu mezi 1. a 2.p. Okna 2.p. mají pravoúhlé otvory s lištovým ostěním, posazené na profilovaných parapetech, pod kterými je situována parapetní výplň se zrcadlem v barvě základu fasády. Nad okny jsou umístěny trojúhelné suprafenestry. Fasádu zakončuje masivní římsa s vejcovcem na spodním okraji, nesená konzolkami. Zadní průčelí je čtyřosé, s omítkou okrové barvy. Soklová partie obložena tmavě červeným páskovým obkladem zhruba do výše 1 m. V pravé ose přízemí prolomen pravoúhlý vstup do domu s novodobou jednokřídlou dveřní výplní. Nad vstupem je zachováno původní ležatě oválné lištové pískovcové ostění nadsvětlíku, bez logického spojení se vstupním otvorem. Okna přízemí zasazena hladce do fasády. Nad přízemím probíhá široká plochá kordonová římsa. Okna 1.p. jsou posazena na plochých parapetech v, v horní části rámovaná lištou. Okna 2.p. jsou dokola rámována lištou - nad okne trojúhelně vypjatou. Okenní výplně všech otvorů jsou shodné - dvoukřídlé, šestitabulkové. Fasádu zakončuje mohutná korunní římsa s hranolovým základem. Dvorek otevřený, spojený s č.p. 59, zatravněný. Střecha sedlová s hřebenem souběžným s průčelím, kryta plechem, krovní konstrukce vaznicová.