dům

Dům čp. 217 je přízemní zděný omítnutý objekt na velmi protáhlém obdélném půdorysu. Na obytnou část, situovanou v předním dílu domu, navazuje v ose část hospodářská. Dům je orientovaný štítovou stranou ke komunikaci. Toto – severozápadní – průčelí je dvouosé. V dolní části ho chrání nízký sokl. Stěnu člení lizénový rám, stejně široké lemování má i štít, zvedající se nad stěnou. V obou osách je dvoukřídlé dřevěné okno ve špaletě, rozdělené širokým poutcem do tvaru písmene T. Nahoře a na bočních stranách otvoru je šambrána. Stěnu zakončuje štít, jehož základní trojúhelný tvar má dvakrát zvlněné boky a dolní rohy i roh horní zaoblený. Uprostřed šítu je oválné, na šířku orientované okénko v šambráně. Barevné řešení – plochy a sokl jsou tmavě okrové, šambrány, lizény a lem štítu jsou bílé, sokl šedý. Jihozápadní fasádu člení v obytné i hospodářské části převážně jednotlivé okenní a dveřní otvory. Také severovýchodní průčelí je prosté, jeho pravou část (u štítového průčelí) lemuje lizénový rám. Tato partie fasády má stejné barevné řešení jako toto štítové průčelí (tj. tmavě okrová plocha, lizény u nároží, dole a nahoře jsou bílé). Dům má sedlovou střechu s valbou na jihovýchodě, krytinou jsou bobrovky – vesměs kladené dvojitě, v části jednoduše. V hřebeni střechy obytné části je zasazený nižší zděný komín.