sousoší Nejsvětější Trojice

Sousoší Nejsvětější Trojice Ve střední části obce, při hlavní silniční komunikaci, u domu čp. 4. Klasicistní sochařsko-kamenická práce datovaná rokem 1802 představuje charakteristický projev ještě na počátku 19. století doznívajícího pozdně barokního cítění. Podstava je bohatě zdobena, v jejím čele reliéf Nanebevzetí Panny Marie, na čele soklové patky dedikační nápis. Na třídílném soklu stojí podstavec s konvexně vystupující střední částí, ukončený profilovanou římsou ve střední části vzdutou do segmentu. Na bocích podstavce volutová křídla. Na přední stěně soklu nápis s letopočtem 1807, plocha vypouklé přední části podstavce je zdobena figurálním reliéfem P. Marie. Plošná výzdoba stěn podstavce provazcovým a penízkovým ornamentem a perlovcem. Na římse spodní části je osazen nástavec, směrem vzhůru se zužující, se čtyřmi volutovými pilastry, u jeho paty reliéfní palmety. Nástavec nese sousoší Nejsvětější Trojice – Bůh Otec, držící mezi koleny krucifix, u jeho nohou holubice. Materiál - pískovec. (Kovaříková, 1988)