krucifix

Na čtyřbokém masivním soklu, který má v přední části vytesán nápis s vročením – Florián Pěnka ANNO 1797, stojí čtyřboký podstavec ukončený v horní části profilovanou římsou. V přední stěně podstavce, ve vpadlém poli, reliéf Bolestné Panny Marie. Ostatní stěny podstavce zdobené lineární rámovou reliéfní linkou vytvářející obdélná pole s projmutými rohy. Na podstavci je sazen kónický čtyřboký pylonový nástavec, profilovaný, ukončený římsou. Ve středním vpadlém poli přední stěny pylonu jsou reliéfní atributy umučení Krista , ostatní stěny pylonu jsou zdobeny lineárním rýhováním jako u podstavce pod pylonem. Na pylonu kříž s korpusem Krista; břevna kříže jsou segmentovitě ukončena. Postava Krista je oděna bederní rouškou, hlavu má skloněnou k pravému rameni. Materiál: pískovec Popis Kovaříková 1988